Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Aliyev, "Ermenistan terörist devlet" dedi.

İlham Aliyev, "Halkımız topraklarına kavuşacak!" dedi.

Aliyev'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Her şey planlandığı gibi gidiyor. Bir şehir ve birçok köyler işgalden kurtarıldı. Azerbaycan halkı gösterdi ki işgale hiçbir şekilde izin vermeyecektir. Karabağ bizim toprağımızdır. Maalesef uzum süre yapılan müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Bu halde elbette ki Azerbaycan kendi toprağını geri Ermenistan ordusu Eylül’ün 27’sinde saldırıya geçtiler. Bizim birçok köylerimiz ve şehirlerimiz ateş altındadır. 1000’e yakın ev yıkıldı ya da hasar gördü."

ŞEHİRLERİMİZ HER GÜN ATEŞ ALTINDA

"Ermenistan ordusunun acizliği ve Ermenistan yöneticilerinin cinayeti. Sivillere ateş açmak, balistik füzelerle sivil şehirleri bombalamak cinayet sayılır. Ermenistan görüyor ki bize karşı kaybediyor ve en fazla sivil öldürmek için böyle eylemler yapıyor. Ermenistan’ın bombaladığı yerler cephe hattının uzağındaki yerler. Cephe hattındaki şehirlerimiz her gün ateş altında.

Sadece Terter şehrine günde 2 bine kadar mermi atılıyor. Bunun esas amacı sivillere karşı uygulanan baskıdır. Bu, Ermenistan’ın faşist rejimini gösteriyor. Ancak bunun Azerbaycan halkına hiçbir etkisi yoktur. O bölgede yaşayan soydaşlarımız büyük bir dayanıklılık gösteriyorlar. Onların tek sözü “Vatan sağ olsun. Topraklar işgalden kurtulsun.” Onlar sonuna kadar oralarda kalacaklar ve ordumuza manevi destek verecekler."

"BUGÜN DAĞLIK KARABAĞ’DA YAŞAYANLAR DA BİZİM VATANDAŞIMIZDIR"

"Ermenistan’ın şehirleri vurmaya devam etmesi durumunda bizim tarafımızda bir değişiklik olmayacak. Bizim davamız Ermeni halkıyla değil. Bunu birkaç defa söyledim. Biz, toprak bütünlüğümüzü korumak istiyoruz. Bu istikamette sonuçlar alıyoruz. Azerbaycan hiçbir zaman sivil insanlara saldırmıyor. Azerbaycan’da binlerce Ermeni yaşıyor, onlar bizim vatandaşımızdır. Bugün Dağlık Karabağ’da yaşayanlar da bizim vatandaşımızdır. Bizim gerçekçi hedeflerimiz var. Bu hedefleri elde etmek için gücümüz var."

GERÇEK BİR CİNAYETTİR

"Ermenistan’ın savaş suçu işlediğine dair kanıtlar topluyoruz. Ama ne yazık ki Birleşmiş Milletler daha önce Azerbaycan’a karşı işlenen suçlara karşı sessiz kaldı. Mesela Hocalı Katliamı, dünyanın gözü önünde işlenmiş bir soykırım. Ermenistan, o dönem yaptıklarından ötürü yargılanmadı. İşgalciyle işgale uğrayan tarafı eş tutuyorlar. Ermenistan’ın sivil yerleşim alanlarını balistik füzelerle vurması gerçek bir cinayettir. Bu yüzden Ermenistan yönetimi bunlardan dolayı sorumlu tutulmalıdır."

"ATEŞKES, ERMENİSTAN’IN İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN ÇEKİLMESİYLE OLUR"

"Bu çağrılar sadece ateşkes çağrıları olmamalı. Biz defalarca işgalci devlet olan Ermenistan’a yaptırımlar uygulanmalı. Eğer yaptırım uygulansaydı belki de bu mesele çoktan çözülürdü. Ermenistan’a karşı ciddi tepki gösterilmeliydi. Sözde değil eylemde tepki gösterilmeliydi. Bu süreç yaklaşık 30 yıldır sürüyor. 30 yıl hiçbir sonuç vermeyen müzakereler artık manasını yitirmektedir. Son dönemde Ermenistan yönetimi hem agresif hareketlerle ve agresif açıklamalarla müzakere sürecine büyük darbe vurdu. “Karabağ Ermesitan’ındır” demek aslında müzakerelere son vermek demektir. Ateşkes, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesiyle olur. Biz Minsk Grubu’na teklifimizi ilettik. Umarım bunlar sonuç verir."

Aliyev son söz olarak ise Ermenistan'a seslenerek şunları söyledi:

"Ne kadar çabuk işgal ettiğiniz topraklardan çıkarsanız, sizin için o kadar iyi olur."

Editör: TE Bilişim