Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Sezgin ile Gülhane’deki müzede yaptığı röportajı, köşesinde yeniden yayınladı. Röportajda Kadir Topbaş’ın müzenin kurulmasındaki mühim katkısından bahsediliyor.

Sezgin’in Yılman’a anlattığına göre, Almanya’ya yaptığı bir ziyarette Frankfurt’taki İslamBilim TarihiMüzesi’ni görünce çok etkilenen Topbaş, aynısını Türkiye’de kurmak için teklifte bulunmuş. Fuat Sezgin Kabul edince meseleyi Başbakan Erdoğan’a açmış. Erdoğan da olumlu karşılayınca Müze kurulmuş.

İşte Sevilay Yılman’ın röportajındaki o kısım:

“Müze fikri nasıl çıktı ortaya?

En büyük hayalim Müslümanların icat etmiş olduğu aletleri ortaya çıkararak insanlara tanıtmak, bilinmeyen aletleri gün yüzüne çıkarmak ve bunları bir müzede sergilemekti. Bunu Frankfurt’ta başardım. 900 İslam bilim aleti orada sergilenmeye başlandığında Almanlar çok ilgi gösterdi. İkinci hayalim de bu müzeyi Türkiye’ye kazandırmaktı. Biraz meşakkatli oldu ama çok şükür onu da başardım. Tesadüfen işte. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir gün Almanya’da ziyaretime geldi. Müzeyi gezdi. Çok heyecanlandı. “Aynısını Türkiye’de kurabilir miyiz hocam?” dedi. İnanılmaz mutlu olmuştum başkanın teklifi karşısında. “Tabii. Hemen” dedim. Türkiye’ye döndükten sonra sağ olsun meseleyi Başbakan’a açmış. Çok hoşuna gitmiş. Davet gelince hemen kolları sıvadım. 2 seneyi geçti kuruluş aşaması. Ama oldu işte. Bakın buradayız. İstanbul’daki Gülhane Parkı’nın içinde tahsis edilen binada kurduğum İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ndeyiz...”

Editör: TE Bilişim