Saymaz, “Bu kamyonu devirdik gelin kurtarın modeli” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası Türk Lirası mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın ödeneceğini açıklamıştı.

Böylece ekonomide, Dövize Çevrilebilir Mevduat dönemi başladı.

Erdoğan’ın açıklamalarından sonra ise dolar/TL sert bir düşüşe geçmişti. Yeni ekonomik model açıklanmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin modelini örnek göstererek Türkiye’nin ekonomisinin iyi olacağını söylemişti.

Öte yandan açıklanan yeni modele ekonomistler de tepki göstererek tehlike bir yol olduğunu belirttiler.

"BU KAMYONU DEVİRİK GELİN KURTARIN MODELİ"

Gazeteci İsmail Saymaz katıldığı Halk TV yayınında yeni model hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Saymaz Çin modeli benzetmelerine de vurgu yaparak “Bu yol eğer siz Çin modelini arzuluyorsanız bu Çin modeli değil. Ve bu yolla siz ne iddia ettiğiniz üretim ekonomisini geliştirebilirsiniz ne de Türkiye’ye 19 yıldır beklediği planı uygulayabilirsiniz. Bu kamyonu devirdik gelin kurtarın modeli bu uçurumdan aşağı biz kendimizi attık tutun çıkarın modeli.” dedi

Devamında Saymaz, “Bu saatten itibaren vatandaşlar yatırıma yönelecekse artık yönelmezler çünkü kolay yolla para kazanma imkanı var. Artık dövize de yatırsam bir euroya da yatırsam bir liraya yatırınca döviz gelirini de alıyorum. Dolayısıyla bugün itibarıyla insanlar parası varsa faiz artık döviz kuruna yatırsın. “ diye konuştu.

ERDOĞAN: ÇİN DE BÖYLE BÜYÜDÜ

Erdoğan açıklamasında, “Ekonominin 4 sacayağı bulunuyor. Bunlar; enflasyon, ihracat, faiz ve üretim. Enflasyon ekonomik göstergeler doğrultusunda gelişiyor. Ancak ihracat ve faiz belirlenebiliyor. Türkiye’yi üretimle büyütmek, faiz kıskacından çıkarmak ve bunun tamamen bitirilmesi için ‘ekonomide yeni dönemi’ başlattık. Kararları da bu yönde alıyoruz. Bu kararlar yeni ekonomi politikasının uygulanması noktasında önemli. Altı aylık bir süreç öngörüyoruz. Zor olanı seçtik ama 4-5 aya toparlanacağız, 6 ay sonra ise meyvelerini yiyeceğiz. Vatandaş da bunu hissedecek. Üretimle yabancı yatırımcıların dikkatini çekeceğiz. Çin böyle büyümüş. Biz onlardan daha avantajlıyız. Biz pazara daha yakınız.” İfadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim