İsmail Türk, Cem Küçük, Latif Şimşek, Savcı Sayan’ın konuk olduğu Beyaz TV de İsmail Türk’ten Andımızın kaldırılması hakkında önemli bir konuya parmak bastı.

Genel yayın yönetmenimiz İsmail Türk’ten Andımızın kaldırılması üzerine güzel tespit.

İsmail Türk sözlerinde:

“Vatandaş olarak sayın Cumhurbaşkanımız tek millet derken hangi milleti kast ediyor? Türk milleti değil mi? Türk kelimesi kürdü de lazı da çerkezi de birbirne kaynaştıran ortak kimliğimiz değil mi? Niye bu Andımız’dan nu kadar rahatsız olsun ki başka unsurlar? O yüzden ben fazla büyütüldüğü kanaatindeyim.” Diyerek sözlerine devam etti.

Ne olmuştu?

DANIŞTAY’IN ANDIMIZ KARARI

Çözüm sürecinde AK Parti’nin kaldırdığı andımızla ilgili en büyük tepkilerden birisi de Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olan Türkiye Kamu-Sen’den gelmişti. Dönemin Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk (İYİ Parti Adana Milletvekili), konuyu yargıya taşımız ve andımızın kaldırılmasına karşı kampanyalar düzenlemişti.

Koncuk’un yargıya taşıdığı konu, Danıştay’ın verdiği kararla yeni bir boyut kazandı. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in yargıya taşıdığı konuyla ilgili karar veren Danıştay 8. Dairesi, 2013'teki düzenlemenin iptaline karar verdi. Böylece okullarda andımızın yeniden okunmasının önü açıldı.

AK Parti ve hükümete yakınlığıyla bilinen sendikalardan Danıştay’ın kararına tepki gelmesi dikkat çekti.

AKP Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Danıştay'ın kararına tepki göstererek, "Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Danıştay'ın andımız kararına ilişkin "Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez" ifadelerini kullandı.

Öte yandan hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen Andımız'la ilgili, "Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye’nin inşası adına biz de Eğitim-Bir-Sen olarak destek vermiştik" dedi.

Editör: TE Bilişim