İsmail Türk, Özgür Özel’in Ordu Fatsa’nın eski belediye başkanlarından Fikri Sönmez’in (Terzi Fikri) 4 Mayıs 1985'te kalp krizi sebebiyle ölmesi sebebiyle yayınladığı paylaşıma tepki gösterdi.

CHP Manisa Milletvekili Özür Özel paylaşımında “Seçilmiş belediye başkanlarına operasyon yapmanın Kenan Evren'den bugünlere miras kaldığını anımsatarak; 9 ay gibi bir sürede Fatsa'nın çehresini değiştirdiği için askeri bir operasyonla tutuklanan Fikri Sönmez'i cezaevinde yaşamını yitirişinin yıldönümünde saygıyla anıyorum.” dedi.

İsmail Türk ise yayınladığı açıklamada “Terzi Fikri, Türkiye’yi Rusya’nın peyki yapmak isteyen yerli işbirlikçi hainlerden biri olarak değerlendirilir. Rusya’nın Türkiye’yi işgal planları arasında, Karadeniz sahilinden en uygun alanın Fatsa’da olduğu için, planlandığı bir şekilde kurtarılmış bölge yapılan Fatsa’yı ve zorla seçtirilen Terzi Fikri’yi anmak içlerine kaçmış olan HDP, PKK ve terör gizli ajandasının yüze vuru mudur.” dedi.

FİKRİ SÖNMEZ (TERZİ FİKRİ) KİMDİR?

1938'de Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

1960'larla birlikte Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP'in Fatsa'daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç'le birlikte 6. Filo'ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972'de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışı sonrası Karadeniz'e geçmelerine yardımcı oldu. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974'te afla serbest kaldı.

1979'da Fatsa'da, bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa'yı kurtarılmış bölge ilan etti.

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50'nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum olayları sırasında Başbakan Süleyman Demirel, tarafından “Çorum'u bırakın Fatsa'ya bakın” ifadeleriyle dikkatler oraya çevrildi.

Vali Reşat Akkaya'nın Ordu'ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980'de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı.

TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis ve Vali katıldı.

Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında geçti. 4 Mayıs 1985'te kalp kriziyle yaşama veda etti.

Editör: TE Bilişim