1973’te hizmete açılan eski adıyla Boğaziçi Köprüsünün ortalama ömrünün 50 yıl daha uzadığı bildirildi.

Birinci Boğaz Köprüsünde yapılması gerekenin kalıcı bakım olduğunu vurgulayan Ilıcalı, "Birinci Boğaz Köprüsü çok uzun zamandan beri ağır taşıt geçişine kapalı. Burada 40 yıllık süre sonunda çelik halatların yenilenmesi gayet normal. Bu köprü şanslı, çünkü ağır taşıt geçmiyor. Köprülerin bakım zamanlarının belirlenmesinde üzerinden geçen ağırlık etkili. Bu köprüde hizmet ömrünü dolduran malzemeler yenilenecek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsünden daha fazla yorulur çünkü dingil yükü ondan daha çok. Kamyonlar, TIR'lar geçiyor. Köprüye bir kamyonun etkisi binlerce aracın etkisinden çok" değerlendirmelerinde bulundu.

Köprülerdeki beton malzemelerin ömrünün ortalama 100-150 yıl olduğunu ve bunların da yenilenebildiğini kaydeden Ilıcalı, asma köprülerin çok uzun yıllar ayakta kalabildiğine, bu duruma ABD'deki birçok köprünün örnek gösterilebileceğine dikkat çekti. Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köprüler, geometrik standardın yani şerit sayısı veya raylı sistem eklenmesi gibi değişiklikler söz konusu olduğunda yıkılabilir. Aksi takdirde normal ve kalıcı periyodik bakımlarla uzun yıllar ayakta kalabilir. Örneğin trafik yoğunluğunu karşılamadığı için köprü yıkılabilir ve şerit sayısı artırılabilir. Türkiye'de mesela çok çok ilerde birinci Boğaz Köprüsünden raylı sistem geçirilmesi düşünülebilir ve yenilenmesi söz konusu olabilir. Ayrıca zamanında onarım yapılmamış köprülerin de zorunlu olarak yıkılması gerekiyor."

İstanbul trafiğinin can damarı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, son 9 yıldaki bakım-onarım çalışmalarıyla büyük oranda yenilendi. 44 yaşındaki köprünün ömrü 50 yıl daha uzadığı ifade edildi.

Star'da yer alan habere göre, 

Günde 250 bin araç taşıyan Boğaziçi Köprüsü' nün çapraz halatları, tıpkı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 'nde olduğu gibi dikey olarak değiştirilecek. Köprünün ömrü 40 yıl uzayacak.

540 gün sürecek çalışmalar sonrası Boğaziçi Köprüsü, FSM köprüsü gibi görünecek. Trafiğin can damarı 40 yıllık Boğaziçi Köprüsü 2014'te başlayacak 540 günlük balama hazır. Karayollan Genel Müdürlüğü, yapıldığında günlük 32 bin aracın geçtiği köprüde bugün ulaşan 200-250 binlik sayının yapıyı yıpratması nedeniyle çapraz 236 askı halatının, dikey halatlarla değiştirileceğini açıkladı. 

Araç sayısı artıyor Tıpkı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) gibi dikey halatlann taşıyacağı köprü 40 yıl daha hizmet verecek. Süüeti de farklılaştıracak halatlardaki çalışma Nisan'da başlayacak. Karayollan açıklamasında "Düşey askılann teknik olarak daha avantajlı olduğu ve ömürlerinin uzun olduğu ortaya çıktı.Bu kapsamda teknolojiye uyum sağlanacak" denildi. 

Bakım onarım çalışmalarını, ihalede 246 milyon 520 bin lira ile en düşük teklifi veren Makyol iş ortaklığı aldı. Boğaziçi ve FSM köprülerindeki ana halatlara ve ankraj bloklarına, Japonya'da da kullanılan son teknoloji ürünü nem alma sistemi kurulacak. Sistemle kuru hava verilecek halatların çürümesi önlenecek. Çalışmalar kapsamında Boğaziçi Köprüsü'ndeki elektrik aksamı değiştirilecek. Tabiiye ile kuleler arasına izolatörler, köprünün deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına damperler konulacak. 

Editör: TE Bilişim