Gerçek Gündem muhabiri Fırat Fıstık, dün gece İstanbul'un göbeğinde yaşadığı taksici terörünü anlattı.

Fıstık’ın anlatımı şu şekilde:

İstanbul’da dün gece bir taksiciyle yaşadığım tartışmayı, küfür, hakaret, tehdit dolu hikayeyi anlatacağım. Bu olayı ben yaşadım fakat İstanbulluların yakından tanıdığı bir hikaye bu. Her gün korkuyla, şiddet görme tehlikesiyle bir yere ulaşmaya çalışan, taksi bulamayan İstanbulluların hikayesi...

İstanbul’da taksi sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor. İstanbullular, taksi bulmakta güçlük çekerken, taksicilerin tacizlerine, şiddetine, hakaretlerine uğrayanların şikayetleri de çoğalıyor.

Bu konu uzun bir süredir kamuoyunun gündeminde. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçildikten sonra 10 kez 5 bin yeni taksi teklifini UKOME gündemine getirmiş ancak 10 kez, bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla reddedilmişti. İmamoğlu ve İBB yönetimi hem taksi sayısını arttırmakta hem de taksicilerin daha sağlıklı hizmet vermesini sağlamakta kararlılar.

Durum kangrene dönüşmüşken sosyal medyada da her gün bir kişinin taksicilerle yaşadığı sıkıntılara şahit oluyoruz. Ben de böyle bir durumu dün gece 01.00 sularında yaşadım.

Beyoğlu’ndan Kadıköy’e dönmek için dolmuşa bindim. Köprüyü geçtikten sonra Altunizade çıkışında sağda bekleyen 7 taksi gördüm ve dolmuştan inerek taksiye aktarma yapmaya ve evime daha rahat ulaşmaya karar verdim. Fakat bekleyen 7 taksiden en öndekine gittiğimde karşıya gidebileceğini onun için beklediğini söyledi. İtiraz ettim fakat dinlemeyerek camı kapattı. Belki bu taksiciyle ilgili olduğunu düşünerek arkadaki taksiye yöneldim.

Küfür, hakaret, tehdit...

Videoyla paylaştığım olay da bu taksiciyle gerçekleşti. Kapıyı açar açmaz nereye gideceğimi sordu. Ben de Anadolu Yakası’nda bir yer söyleyince sadece karşıya gidersem alabileceğini söyledi. Bunu söyledikten sonra ben “Böyle bir şey yapma hakkınız var mı, ben gece saati burada kaldım yani” dediğimde taksici bir anda “Ne yaparsan yap karşıya gidiyorsan götürürüm yoksa başka taksi bul” diye bir tepki verdi.

Sonra ön kapıya yaklaşarak “Sizi şikayet edeceğim ve plakanızı kayda alacağım” dedim. “Çekemezsin kardeşim hadi çek” deyince telefonumu çıkardım ve kayda başladım. Sonrası zaten videoda görülüyor. Küfür, hakaret, tehdit...Hepsi var. Taksiyle eve ulaşmak istediğim için kafama sıkılmakla nasıl tehdit edilebilirim?

Esnaf Odası Başkanı: “Araç ve şoför hakkında gerekli işlemleri yapıyoruz”

Nedeni, paramla taksiye binerek evime ulaşmak isteğim. Sosyal medyada bu videoyu paylaşmamın ardından İBB Beyaz Masa’da kaydın alındığı bilgisi ulaştı ve bir İBB yetkilisi, olayla yakından ilgilendiklerini beni de bilgilendireceklerini söyledi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu da bana ulaştı ve “Öncelikle çok geçmiş olsun. Araçla ilgili gerekli işlemleri yapıyoruz. Büyük bir terbiyesizlik yapmış, şoför arkadaş hakkında da gerekenleri yapıyoruz. Yetki, İBB’de. Biz de yetki olsa iki dakikada o araç ve şoförle ilgili gerekli işlemleri yaparız” dedi.

Taksiciler yolcu seçebilir mi?

Bu münferit bir olay değil. İstanbul’da her gün çevremizde buna benzer hikayeler duyuyoruz. Benim yaşadığım da son olmayacak gibi. Taksiciler esnaf ve nasıl bir bakkala gidip peynir almak istediğinizde “Sana satmıyorum kardeşim bu peyniri veya sucuk alma sana salam veriyorum” diyemiyorsa taksici de ne yolcu seçebilir ne de güzergah belirleyebilir. Taksicilerin ekonomik sorunları olduğunun da farkındayım fakat bu düzenin kökten yenilenmesi, yolcunun da puanlama sistemiyle bu sürece katılacağı, daha düzenli bir sisteme geçilmesi şart.

Benim bu yaşadıklarımı İstanbul’da binlerce insan yaşıyor ve ne yazık ki bu durum çözülmediği her gün taksiciyle yolcular karşı karşıya gelmeye devam edecek.

Editör: TE Bilişim