ABD’nin, Halk Bankası’na önemli miktarda para cezası verdiği yönündeki haber ve yorumlara ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında İyi Parti YİK(Yüksek İstişare Kurulu) Üyesi Kerim Yılmaz’ın “itibarın zedelenmesi” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Anadolu 51’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 30 Mayıs tarihinde tutuklanan ve 12 Haziran tarihinde tahliye edilen tutuksuz sanık Kerim Yılmaz katılmadı. Sanık avukatları Ömer Kavili, Uğur Tarhan ve Muharrem Ercan duruşmaya gelirken, müşteki kurum Halk Bankası’nın avukatı Utku Şimşir de salonda hazır bulundu.

“BANKANIN HİSSE SENETLERİ DÜŞMÜŞTÜR”

Duruşmada söz alan müşteki Halk Bankası’nın avukatı Utku Şimşir, sanığın gerçeğe aykırı paylaşımlar yaptığını belirterek, “Yapılan paylaşım nedeniyle halka açık olan müvekkilim bankanın hissedarları da mağdur olmuştur. Zira paylaşım nedeniyle müvekkilim bankanın hisse senetleri borsada düşmüştür” dedi. Avukat Şimşir, davaya katılma talebinde bulundu.

“MÜŞTEKİ İDDİASI SOYUTTUR”

Bunun üzerine söz alan sanık avukatı Ömer Kavili, “Müşteki bankanın avukatı bankanın hisse senetleriyle ilgili rakamsal düşüşler olduğundan söz etmiş ise de bu konuda banka hisselerinde bu tweet nedeniyle hangi rakamdan hangi rakama düşüş olduğunun hiçbir belgesini sunmamıştır. Bu yönüyle müşteki iddiası soyuttur. Varsayılan bu zararın dahi açılmış olan bu iddianameye konu suçlama bakımından tweet yayılmasının birebir etkisi olduğunun kanıtlama ödevi karşı tarafa düşmektedir” diyerek müvekkilinin beraatini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Halk Bankası’nın davaya katılma talebini kabul etti. Sanık Kerim Yılmaz’ın savunmasının alınması için Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına hükmeden mahkeme hakimi, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Kerim Yılmaz’ın 24 Mayıs 2018 tarihinde twitter hesabından ABD’nin Halkbank’a yönelik ceza kestiği şeklinde paylaşım yaptığı anlatıldı.

Şüphelinin, şikayetçi Halk Bankası’na yönelik gerçeğe aykırı ve manipülatif paylaşımda bulunarak, bankanın internet ve elektronik bilgi iletişim araçları ile itibarını kırabilecek, şöhretine ya da servetine zarar verebilecek asılsız haberler yaydığı kaydedildi.

Kerim Yılmaz’ın 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında "banka itibarının zedelenmesi" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Kaynak: iha