5 Nisan 1991'de Irak konsolosluğundan ateş ederek iki vatandaşımızı öldüren ataşenin polis tarafından içeriye girilerek göz altına alınması mutfakta gerçekleşmiş.Çünkü uluslararası anlaşmalara göre mutfak diplomatik muafiyet kapsamında değilmiş. 

Özkök'ün konuyla ilgili yazısı şöyle: 

"POLİS KONSOLOSUN MUTFAĞINA GİRSEYDİ

TARİH 5 Nisan 1991.

Irak ordusunun Türkmenlere yaptığı zulmü telin etmek amacıyla 30-40 kişilik bir Türkmen topluluğu Okmeydanı’ndaki Irak Başkonsolosluğu’nun önünde toplanarak Saddam Hüseyin aleyhinde slogan atıyor.

Bu arada bazı göstericiler binayı taşlamaya başlıyor.

İşte o an başkonsolosluğun ikinci ve üçüncü katından otomatik silahlarla göstericilere yaylım ateş açılıyor ve iki Türk vatandaşı hayatını kaybediyor.

Türkiye katilleri istiyor.

*

Görüşmeler sonuç vermeyince Türk hükümeti, Irak hükümetine “Şüpheliyivermezseniz biz alırız” mesajını iletiyor. Aynı gün polis Irak Başkonsolosluğu’ndan içeri girerek diplomatik pasaportunda unvanı ‘ataşe’ olarak gösterilen kişiyi gözaltına alıp dışarı çıkarıyor.

*

Bu olayı geçen cumartesi günü Hürriyet’te Sedat Ergin’in köşesinde okudum.

Daha sonra yazıda olmayan bir ayrıntıyı öğrendim.

Meğer katil ataşe, konsolosluğun mutfak bölümünde gözaltına alınmış.

Çünkü uluslararası anlaşmalara göre konsolosluklarda sadece resmi işlemlerin yapıldığı bölümlerin diplomatik muafiyeti varmış. Mutfak kısmının böyle bir muafiyeti yok.

*

Merak ettim...

Acaba ülkesine dönen konsolosun yatak odasının diplomatik muafiyeti var mı?

Editör: TE Bilişim