Kanada, Türkiye'nin geliştirdiği İHA ve SİHA'ların Dağlık Karabağ'da kullanıldığı gerekçesiyle, askeri teknoloji ihracatı iznini iptal etti.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında İHA ve SİHA’ların Dağlık Karabağ’da kullanıldığı iddialarını araştırmak için askeri teknoloji ihracatına ara verilmişti. Araştırmasını tamamlayan Kanada, insansız hava aracı üretimi kapsamındaki askeri teknoloji ihracatı iznini iptal etme kararı aldı.

KANADA NE İHALAR İÇİN NE SATIYOR?

Kanadalı L3HarrisWescam şirketi, Türkiye'ye insansız hava araçlarında kullanılan görüntüleme ve hedef alma sistemlerini satıyordu.

Kanada daha önce de Türkiye'nin Suriye'deki operasyonları nedeniyle Ekim 2019'da ihracat izinlerini askıya almış, Mayıs 2020'de izinler tekrar verilmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YERLİSİNİ ÜRETTİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada'nın geçtiğimiz yıl ekim ayında ihracata ara vermesi üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

"Azerbaycanlı kardeşlerimize verdiğimiz destek sebebiyle, İHA’larımızın bazılarında kullandığımız kameraya maalesef Kanada ambargo uyguladı. Biz, ASELSAN’da yerlisini ürettik. İHA’larımıza taktık, yolumuza devam ettik. Bununla da kalmadık, aynı kameraların daha iyisini yapmak için projeyi başlattık.”

ASELSAN İHA'LAR İÇİN ÜRETTİ

Kanada'nın Bayraktar'a uyguladığı ambargoya rağmen yerli çözümler üreten Türk mühendisler yine çok konuşulacak bir işe imza attı. Kanada'nın satışını yasakladığı CATS sistemleri, ASELSAN tarafından geliştirildi ve İHA'larda başarılı bir şekilde test edilerek kullanılmaya başlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank ASELSAN'ın Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığının bulunduğu Akyurt tesislerini ziyaret etti.

“Türkiye'nin kendi teknolojilerini üretmede son yıllarda büyük gayret içinde olduğuna dikkati çeken Bakan Varank, "Bunun en önemli alanlarından biri de savunma sanayisi. Birçok ülke Türkiye'ye şu anda gizli ya da açık ambargo uyguluyor, birçok ürüne kısıt getiriyor. Son yıllarda yakaladığımız gayretle birlikte Türkiye, savunma sanayisinde yüzde 20'lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 70'lerin üzerine çıkardı." diye konuştu.

Varank, platform seviyesinde üretilen ürünlerin yanı sıra, bunların içindeki ekipmanların da üretilmesinin önemini vurgulayarak, "Bir sistemi kendiniz geliştirseniz de içinde çok kritik bir parçayı üretemiyorsanız o sistemleri kullanamıyorsunuz. Dolayısıyla ASELSAN'ın Akyurt'taki tesisleri bu manada da Türkiye'de dışa bağımlılığı azaltmak ve katma değerli ürün geliştirmek anlamında önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"AKTİF OLARAK KULLANILIYOR"

ASELSAN'ın hava platformları için geliştirdiği elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi "CATS" hakkında bilgi veren Varank, şunları kaydetti:

"Bunlar insansız hava araçlarında hem gözlem yapan hem de lazer işaretleme yapan sistemler. Son dönemde Bayraktarların aldığı CATS sistemlerine Kanada ambargo uygulamaya başladı, ihracatına yasak getirdi. ASELSAN'ın geliştirdiği bu sistem, İHA'larda başarılı bir şekilde test edildi ve şu anda aktif olarak kullanılıyor. Yurt dışından almamıza kısıt getirilen İHA’larda kullanılan kameralar bu sistemlerdi, burada çok başarılı bir şekilde yapılmış."

Varank, ASELSAN'ın elektro-optik alanında önemli kabiliyetleri bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'nin savunması ve güvenliğiyle ilgili çok önemli sitemleri geliştirdiğini anlattı.

Şirketin taarruza dönük sistemleri de geliştirdiğine işaret eden Varank, şöyle konuştu:

"ASELSAN, özellikle havacılık alanında çok önemli kabiliyetlere sahip. Aviyonik sistemler ve bunların yönetimiyle ilgili sistemler de burada geliştiriliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin üreteceği çok önemli platformların aviyonik sistemlerinde ASELSAN çok etkili. Tüm bu sistemler tasarlanıyor, geliştiriliyor; uçaklarımıza, helikopterlerimize uygulamaları yapılıyor. Hem bu platformları üreten firmalarımız hem de bu manada onlara destek sağlayan ASELSAN gerçekten çok başarılı işler çıkarıyor."

Editör: TE Bilişim