Öyle ki piyasada öne çıkan 4 firmaya ait son bir yıl içerisinde yapılan şikayet sayısı 100 bine yaklaşmış durumda. Takip sistemlerinde 10 gün boyunca her gün araca yüklenip indirilen ancak bir türlü teslim edilemeyen kargoların yanı sıra gelmeden gelinmiş gibi görünen ya da gönderinin zarar görmesi veya kaybolması en fazla şikayet konularının başında geliyor. Tüketici birlikleri ise kargo tarafında vatandaşa olası mağduriyette tüm haklarını alabilmesi için yapması gerekenleri sıralayıp, yasal bir düzenlemenin de ivedilikle hayata geçirilmesi noktasında çağrıda bulunuyor.

eçtiğimiz günlerde sosyal medyaya düşen ve kısa sürede büyük tepki toplayarak TT listesine giren bir kargo firmasına ait görüntü, sektöre ilişkin gelinen noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.

Söz konusu görüntüde bir kargo firmasının önüne yanaşan yükleme aracına paketlerin rastgele fırlatıldığı, kimi kargoların ise yerlere düştüğü görüldü.

Görüntüyü izleyen binlerce sosyal medya kullanıcısı kendilerine teslim için emaneten verilen paketlere yönelik skandal taşıma işlemine tepki gösterip, başından geçen kargo hikayelerini paylaşmaya başlayınca bir dokun bin ah işit dercesine kısa süre içinde konu ülke gündeminde üst sıralara oturdu.

Türkiye'nin önde gelen kargo şirketlerinden biriyle ilgili sosyal medyada paylaşılan bir video, büyük tepki çekti. Görüntülerde çalışanların müşterilerin kargolarını, araca rastgele atarak yüklediği görülüyor. Kargo çalışanları, bir kişi tarafından görüntüye alındığını fark edince atarak yüklediği kargoları, daha düzgün şekilde araca yüklemeye başlıyor.

  BİR YILDA 100 BİN ŞİKAYET

Tabi bu sadece buz dağının görünen yüzü. Şikayet platformlarına bakıldığında en fazla şikayetin geldiği sektörler arasında kargo taşımacılığı başı çekiyor. Sektörde öne çıkan 4 firmaya ait şikayet sayısı ise inanılması güç ama son bir yıl içerisinde 100 bine yaklaşmış durumda.

ÖNE ÇIKAN 3 BAŞLIK

Her gün neredeyse onlarca kişinin şikayette bulunduğu kargo firmalarına yönelik ağırlıklı olarak dert yakınılan 3 konu bulunuyor. Bunların başında ise teslim için gelmeden gelindiği ve yerinde bulunulmadığına ilişkin mesaj yollanması öne çıkarken, hasar görmüş ve kaybolmuş paketler ise en fazla şikayetin geldiği diğer iki alanı kapsıyor.

HER GÜN DAĞITIMA ÇIKARILIYOR AMA TESLİM EDİLMİYOR

Öyle ki bazı şikayetlerde kargo firmaları ile ilgili yazılanlar akılları zorlar nitelikte.

Bir online ticaret sitesinden satın aldığı ürünün kargoya 3 Ekim'de verilmesinin ardından teslim almak için beklemeye başlayan vatandaşın adreste bulunup bir türlü teslim alamadığı kargosuna ilişkin paylaştığı kargo takip yolculuğu her şeyi gözler önüne seriyor. Takip haritasında 3 Ekim'de kargoya verilen ürünün 4 Ekim'de Halkalı şubesine ulaştığı ancak bu tarihten itibaren her gün dağıtıma çıkartılıp bir türlü teslim edilemediği görülüyor.

Teslim edilmeyen kargolardan birine ait takip çizelgesi.

NİŞAN ELBİSESİ YERİNE BOŞ POŞET!

Bir başka mağdur vatandaş ise eşinin internet üzerinden satın aldığı nişan elbisesine ilişkin kargo paketinin poşetinin yırtılmış olduğuna ve elbisenin nerede olduğuna ilişkin kimsenin bir bilgisi olmadığına sitem ederek kendisine elbise yerine teslim edilen boş poşete yönelik hakkını mahkemede arayacağını vurguluyor.

Kargo paketinin yırtılarak içindeki ürünün kaybolduğu görülüyor.

ÜZERİNDEN ARAÇ GEÇMİŞ GİBİ!

Şikayetler arasında en fazla üç şikayetten biri olan kargoların teslimat esnasında hasar görmesi ise bazen vatandaşı çıldırtacak boyutlara ulaşıyor. Onlardan bir tanesi ise 'süheyda' isimli sosyal medya kullanıcısının başına gelmiş. Satın aldığı kozmetik ürünlerine ilişkin kargo paketini açtığında ürünlerin ezilmiş olduğunu gören vatandaş, ilk etapta paketin üzerinden bir aracın geçtiğini düşünmüş.

Editör: TE Bilişim