Kartal’da çöken binanın yanında bulunan on katlı Yunus Apartmanı tahliye edilmiş ardından dün akşam yıkımına başlanmıştı.

Yıkımına dün akşam başladıktan sonra bir süre ara verilen binan bu sabah yeniden yıkılmaya başlandı. İş makineleriyle yıkım çalışmaları devam ediyor. 

Yıkılan binalarda yaşayanlara dairelerine girip değerli eşyalarını almaları için sadece 5 dakika izin verildi. Apartmanların daha sonra içindeki eşyalar ile birlikte yıkımına başlandı. 

Kartal’da 21 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan sonra Yeşilyurt Apartmanın çökmesinin ardından hemen yanındaki bina olan Yunus Apartmanı boşaltılmıştı. İş makineleriyle binanın üst katlarından itibaren yıkıma dün akşam 18.45’te başlandı. Bir süre binanın dış cephesindeki balkonlar yıkıldı, ardından yıkıma ara verildi. Yıkım sabah 09.00’da tekrar başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken bina çevresindeki 10 apartmanın analiz edildiğini ve 8’inin yıkımına karar verildiğini açıklamıştı.

Bu kapsamda dün başlanan Yunus Apartmanı’nın yıkım işlemlerine akşam saatlerinde ara verilmişti.

MEĞERSE BOMBANIN ÜZERİNDE OTURUYORMUŞUZ

Kartal’da yıkımına başlanan 10 katlı apartman sakini konuştu. Yeşilyurt Apartmanının çökmesinin ardından, çökme tehlikesi olduğu belirlenen 10 katlı Yunus Apartmanı boşaltılmıştı. Apartman sakinlerinin itfaiye asansörüyle çıkıp sadece değerli eşyalarını almalarına izin verilmişti.

Yunus Apartmanı sakinlerinden Şükriye Durmaz “Burada ben 4 yıldır oturuyorum. Binada güvende olduğumu zannediyordum. Meğerse bir bombanın üzerinde oturuyormuşuz, haberimiz yokmuş. Bundan bir ay önce binada toplantı yapılmıştı.

Diğer komşular tarafından dille getirildi. Binamızın kolanlarında ‘çatlaklar falan var’ dediler. Şimdi yan binamız yıkıldığı için bizim binamızın hasarı daha da çok oldu.

Belki de bizim binada birlikte yıkılacaktı, daha da bir faciaya olacaktı. Çok üzgünüz yandaki komşularımızdan 21 kişi öldü. Yaralılar var. Çok üzgünüm ben tek başıma yaşıyorum. Burası zaten 3 kat için ruhsat vermişler. Bende 9 katta oturuyordum.

Bugüne kadar iyiydik ama Çarşamba günü yaşanan olay hepimizi mahvetti. Şuanda çok üzgünüz binamız yıkılıyor ama biz sadece izliyoruz. İçeriye girip değerli şeylerimizi almak için bir 5 dakika zaman verdiler. Bütün anılarımız resimlerimiz hatıralarımız kaldı. Çok üzgünüz ama tabi diğer apartman çökünce ölenler olunca biz şükür ediyoruz. Bunun için de çok üzgünüz yani diyecek bir şey yok çok üzgünüz ” dedi.

KURUM ‘8 BİNA YIKILACAK’ DEMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün Kartal’da çöken binanın çevresindeki 8 binanın yıkılacağı söylemişti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Kurum: “Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ilk günden itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde süreci an be an takip ediyoruz. Yıkılan bina etrafındaki alanın tamamını inceledik. Bu alana ilişkin yaptığımız tespitler neticesinde, yıkılan binanın etrafındaki 10 binada risk analizi yaptık. Bu analiz çerçevesinde 2 binamızda biri İhya apartmanı biri de 10 numaralı Çam apartmanı dışındaki 8 bina riskli. Bu sekiz binanın hak sahipleri ile biraz önce görüştük. Ve bu binaları da süreç içerisinde yıkacağımızı ve alanın tamamında bir kentsel dönüşüm projesi yapacağımızı kendilerine ilettik. Bakanlık olarak kira desteği vereceğiz. Ve TOKİ ile süreci yöneteceğiz. Yunus apartmanını sizin de gördüğünüz üzere acil ihtiyaçlarını almaları üzerine bugün yıkıyoruz” demişti. Ardından dün yıkım çalışmaları başladı.

Editör: TE Bilişim