Neriman Nerimanov'un ibretlik sözünü anlatan Selçuk Usta şu ifadelere yer verdi:

27 nisan 1920 günü Azerbaycan meclisinde Azerbaycan’ın komünist Rusya’ya teslim olup olmaması konusu tartışılır. Komünist milletvekili Ali Haydar Karayev, devlet başkanı Mehmet Emin Resulzade’ye bağırır: “Azerbaycan’ın komünist Rusya’ya teslim olmasını kabul etmezsen senin gözlerini oyarım!”

1920'de Kızıl Ordu temsilcilerini Bakü'ye çağıran ve Azerbaycan'ın bağımsızlığını sona erdiren Ali Haydar Karayev, parlamentoda Karabağ'ın Ermenilere verilmesini teklif eder...

Atatürk'ün yakın dostu, muhabbetliği, kurtuluş savaşında Türkiye'ye 500 kg altın gönderen Neriman Nerimanov, Ali Haydar Karayev'e tarihi bir yanıt verir bu iğrenç teklif üzerine: "Ali haydar! Karabağ senin g.tün değildir her gelene veresin!" diyerek o alçağa gereken dersi vermiştir.

Mehmet Emin Resulzade de acı bir tebessümle cevap verir: “Sen zaten bütün milletin gözlerini oydun!”

Ali Haydar bu kez salondakilere döner: “kimse sesini çıkarmasın, sesini çıkaranı kurşuna dizerim!”

Mehmet Emin Resulzade ise ona şöyle der: “sen bir tek kurşun dahi atmadan bu milleti mahvettin ali haydar! o güvendiğin yoldaşlar bir gün seni kurşuna dizerken beni ve bu günleri de hatırlarsın!”

Nitekim 1937’de ali haydar ve birçok komünist Azerbaycan Türkü, yoldaşları komünist Ruslar tarafından kurşuna dizilir.

Tarih 9 Ekim 2020, Türkiye'ye karşı tutumuyla tanıdığımız KKTC Mustafa Akıncı'nın verdiği bir röportaj sırasında sarf ettiği şu sözler, Ali Haydar Karayev'in şu sözlerine çok benzer: ''Kıbrıs'ta çözüm, topraklarımızın bir kısmını Rum'lara vermekten geçmektedir.''

Biz de diyoruz ki; Mustafa Akıncı, 'Kıbrıs senin g.tün müdür ki her gelene veresin'.

Editör: TE Bilişim