CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisi tarafından İstanbul’da düzenlenen 2. Bölge KOBİ buluşmasına katıldı. Programda konuşan Kılıçdaroğlu, Osmanlı’nın yıkılma nedenlerinden birinin sanayi devrimini kaçırmak olduğunu savunarak, "Eğer sanayi devrimini kaçırmasaydık farklı bir coğrafyada olacaktık. Cumhuriyeti kuranların ilk yaptıkları iş sanayi devrimini yeniden yakalamak oldu. Bütün bunlar yapılırken de Osmanlı’nın borcu son kuruşuna kadar ödendi. Bugün geldiğimiz noktada dijital çağdayız. İnsanoğlu tekerleği 3 milyon yılda buluyor. Bugün her saniyede buluş var. Bu kadar hızlı değişen bir dünyada Türkiye’nin yeri neresi olacak. Bunu soran siyasetçi neredeyse yok. Beni endişelendiren bu. ’Ben ülkemin geleceği konusunda bir şeyler söylemek zorundayım’ demelidir bir siyaset adamı. Bunları söylemiyorsa o kişinin ufku bitmiştir. Ufku bitenlerin ülkeyi sağlıklı yönetme şansı yoktur" diye konuştu.

Ülkelerin kalkınması için üretmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Eğer üretmiyorsanız, birileri üretiminize engel oluyorsa o zaman Türkiye sınıfta kalır. Her ülke katma değeri yüksek ürün üretmek zorunda. Hepinizin cep telefonları var. Türkiye’de nerede bu teknoloji, yapay zeka. Elin oğlu ne konuşuyor biz neler konuşuyoruz. Gidin başka ülkelere bakın. Önümüzdeki 50 yıl ne olacak onun hesabını yapıyorlar. Bizde yarın ne olacak onu kimse bilmiyor" şeklinde konuştu.

"HEPİMİZE DÜŞEN GÖREV SANDIĞA GİDERKEN DÜŞÜNMEK"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu 2017 yılında tahlis edilemeyen bütçe gelirinin 322 milyar TL olduğunu dile getirerek, "Bu parayı almayınca doğru Londra’ya gidiyorlar. ’Bize para verin ekonomiyi yönetemiyoruz’ diyorlar. Af çıkarıyorlar bekledikleri olmuyor. Neden artık yönetemiyorlar. Bu ülkenin yorgun insanlara değil, genç dinamik, aktif çalışkan ülkesini düşünen yöneticilere ihtiyacı var. Sayın Muharrem İnce genç, dinamik, enerjik ve bir öğretmen. Binlerce çocuğunuzu yetiştirdi. Bu kişi diyor ki ben ’Türkiye’yi yönetmek istiyorum. Özel bir ajandam yok’. Bunu yapabilirsek çok önemli bir başarıyı sağlamış olacağız. Hepimize düşen görev sandığa giderken düşünmek" ifadelerini kullandı.

CHP olarak iktidar olmaları durumunda Esnaf Bakanlığı kuracaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Anayasada hüküm var arkadaşlar diyor ki ’devlet esnaf ve sanatkarı korucuyu tedbirler alır’. Hangi tedbirleri aldı. Zincir mağazalarla mı koruyor sizi, şehir merkezlerinde AVM’lerle mi koruyor. Mevcut siyasi iktidar esnafı gözden çıkarmış durumda. Onlara göre esnafın ömrü bitti. Zincir mağazalarda şikayet ediyoruz. ’Hem şikayet ediyoruz hem oy veriyoruz’ derseniz boşuna şikayet etmeyin zaten sonunuzu getirmişsiniz. ’Biz de çalışmak istiyoruz, üretmek istiyoruz’ diyorsanız artık yönününü değiştireceksiniz, gerçeği göreceksiniz. Eğer bunları yapamazsak sonuç alamayız" dedi. Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bütün partileri kucaklamak zorundadır. Neden cumhurbaşkanının tarafsız olması ilke olarak anayasaya konmuştur. Çünkü cumhurbaşkanı mahkemeye hakim tayin edecek. Bir parti genel başkanı mahkemeye hakim tahin ederse orada yargı yoktur."

Kaynak: iha