Habererk/ Lokman Happani/ Kilis 

2008 yılında kalkınma bakanlığı tarafından başlatılan sosyal Destek programı (SODES) valinin talimatı ile hazırlanan sanal dershane projesinden gelen 400.000 TL ile 600.000 TL arasında paranın FETÖ'nün kasasına aktarıldığı ortaya çıktı.

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/255 hazırladığı iddianamede şüpheli Hasan Ayaz'ın verdiği ifade usulsüz harcamaların nasıl yapıldığını gözler önüne serdi. 

Ayaz ifadesinde; "Yanılmıyorsam en son 2012 yılında hazırlanan projelerin paraları 2013 yılında alındı ve ihaleler düzenlenerek bu proje kapsamında paraları kullanıldı. Genellikle usulsüzlükler öğretmen maaşları üzerinden yapılırdı, yani proje kapsamında bazı cemaat mensubu öğretmenler görevlendirilir, bu şahısların hesabına ders ücreti bedelleri resmi olarak ödenir, ancak daha sonra bu yapı mensubu öğretmenler hesaplarına yatırılan paraları çekerek yeniden getirip proje sorumlusuna teslim eder, proje sorumlusu da bu paraları merkeze yani Felemez KURT'a aktarırdı, proje kapsamında tüm öğretmenler cemaat mensubu değildi, bazen konularına göre yapıya mensup olmayan öğretmenler davet edilir, ders vermesi sağlanır bu şahıslara da parası ödenirdi."

KDV'si ödenip fatura kestirmişler 

Ayaz,  diğer bir usulsüzlük yolu ise yine proje kapsamında kullanılacak kalemler için ihale düzenlenir, daha sonra bu mal veya hizmet alınmış gibi faturalandırılır, faturanın KDV'si ödeniyor, ancak mal veya hizmet alınmadan fatura miktarı kadar para harcanmış gibi gösterilip yapıya aktarılıyor, veya belli miktar gösterilen harcama kaleminden çok az miktarda alım yapılıyor, geri kalanda alınmış gibi gösteriliyor ve bu şekilde faturalandırılıyor, Örneğin; bir proje kapsamında 20.000 TL tanıtım bedeli kalemi ayrılmışsa, proje sorumlusu şahıs bu tanıtım için 2.000 TL masraf yapıyor, geriye kalan 18.000 TL nin KDV sini ödedikten sonra yapının mali sorumlusuna aktarıyor. 

Vali talimat vermiş Sanal Dershane projesi hazırladılar 

Hasan Ayaz, "Mustafa MATAN'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Ese-Der'in 3-4 yıl boyunca Sanal Dershane Projesi hazırladığını biliyorum, her proje karşılığında 400.000 TL ile 600.000 TL arasında SODES'ten para aldıklarını düşünüyorum. En son 2013 yılında o dönemin Kilis Valisi olan Süleyman TAPSIZ, Mustafa MATAN'a Sanal Dershane Proje hazırlanması talimatı verdi ve projenin takip işini kendisinin yapacağını bizzat söylemiş. Daha sonra bu proje kabul edildi ve parası projeyi yürüten Ese-Der'e aktarıldı. Kilis'te, Ese-Der, KİADER, Gülistan Derneği, Aktif Eğitim Sendikası, sağlıkçılardan oluşan SAYADER isimli dernekler ve sendika FETÖ/PDY mensupları tarafından kurulan kurumlardır." dedi. 
 

Editör: TE Bilişim