Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren'in açıklaması şu şekilde:

6 BUÇUK ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Türkiye'nin bir deprem gerçeğinin olduğunu söyledi. Konya dahil, her ilin deprem tehlikesi altında olduğunu ifade eden Eren, “Bazı iller için risk az bazı iller için de risk fazla” dedi. Niğde'de meydana gelen depremin Tuz Gölü fayına yakın bir bölgede yaşandığını aktaran Eren, “Konya'da aktif fay zonları var. Bu fayların diri fay haritasına geçtiğini biliyoruz. Ortalama 10-15 kilometre uzunluğunda bir fay hattından bahsediyoruz. 2009 yılında bu fay hattı üzerinde peş peşe 5 büyüklüğünde iki farklı deprem meydana geldi. Yine bu fayın 6 ile 6 buçuk şiddetinde bir deprem üretmesi söz konusu. Konya'da orta büyüklükte bir depremin yaşanması, kimse için sürpriz olmaz” şeklinde konuştu.

KONYA ŞEHİR MERKEZİ OLUMSUZ ETKİLENİR!

Konya'nın deprem riski açısından en güvenilir şehirlerden biri olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Eren, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'nın güvenilir şehirler arasında yer alması, Konya'da hiçbir zaman deprem olmayacak anlamı taşımamalıdır. Mutlaka tedbirli olunmalı. Konut yapımlarında Konya'nın deprem gerçeği akıllardan çıkarılmamalı. Ilgın fay zonu, Akşehir fay zonu, Tuz Gölü fay zonu daha önce orta büyüklükte depremlerin yaşandığı yerler. Ilgın fay zonunda 5, 5 buçuk şiddetinde deprem olmuştu daha önce. Akşehir'de 2000 yılında ortalama 6 şiddetinde bir deprem yaşanmıştı ve Konya'da hissedilmişti. Burada 5.7 ile 6 buçuk ortalamasında bir deprem yaşanabilir. Bu noktalarda yaşanacak depremlerin Konya şehir merkezine de olumsuz etki edeceği bilinmeli. Çünkü Konya alüvyal zemin üzerine kurulmuş bir yapıda. Akşehir'de meydana gelecek depremin hasarı, şehir merkezinde hissedilir. Bu noktaların deprem üretme aralığı çok geniş. 10 bin yılda bir deprem de olabilir bu faylarda. Ne olursa olsun tedbirli yaşamakta fayda var.”

İstanbul depremi yaklaşıyor mu?

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren'in Konya açıklamasından sonra akıllara beklenen büyük İstanbul depremi geldi. Geçtiğimiz günlerde Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, ''İstanbul depremi üzerinde yapılan istatistiki çalışmaların olduğunu, 1999 depreminden sonraki 30 yıl içinde büyük depremin olma olasılığının yüzde 60- 65 olarak belirlendiğini ifade ederek, "1999'dan sonra 21 yıl geçti. Bu yüzde 65 olan ihtimal 70'e çıktı, 75'e çıktı 80'e çıkıyor. Yani yaklaşıyoruz.'' demişti.

Editör: TE Bilişim