Deprem araştırmalarıyla ünlü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yaptığı açıklamada “Bugün için İstanbul'da 3 tane önemli sorun var. Bir tanesi Koronavirüs  salgın, ikincisi su yetmezliği, üçüncüsü de deprem. eğer bunun üçü de bir anda olur ise İstanbul nüfusunun üçte birini kaybedebilir.” dedi.

“İSTANBUL BELEDİYESİ ÖNLEM ALMALI”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıklamasına şöyle devam etti “Çok büyük bir kayıp ile karşı karşıya kalabiliriz. Şu anda bu konuda İstanbul belediyesinin önlem alması gerekiyor.  Marmara'nın tuzu 36,  Ege'nin tuzu 39, Karadeniz'in tuzluluk oranı ise yüzde 23'tür. Dolayısıyla barajlarda şu anda yüzde 65 doluluk var. Bu yüzde 65 doluluk eğer beş altı ay dışarı çıkmazsak, asla yetmez.
 Susuzluk durumunda da insanlar pislikle ölürler. onun için derhal Karadeniz'in suyunu hem Terkosa basalım, hem de aynı zamanda tuz arıtma düzeneklerinin kuralım ve oradan göletlerimize temiz su basalım. Karadeniz suyu basalım, içimlik su basalım. Bunu üretmek zorundayız.”
dedi.

“BİRİSİ İÇERİDE KAL DİYOR BİRİSİ DIŞARIDA KAL DİYOR”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıklamasını şöyle bitirdi “Diğer olay, umarım deprem konusunda ben yanılmam. Ben 2045'ten önce İstanbul'da deprem olmaz diyorum. Ama diğer yer bilimciler diyorlar ki “her an olabilir”. Eğer her an olursa işte ölümlerin tam artacağı bir andır. Çünkü birisi içeride kal diyor, birisi dışarıya git diyor. Böyle bir durumda İstanbul'daki ölüm sayısı inanın korkarak söylüyorum 2 milyonu geçebilir. Kimisi depremden, çoğu da salgın bulaşkıdan gider. Bunun için ne önlem almamız gerekiyorsa derhal sanki deprem olacakmışçasına, toplanma alanlarını ayakyolları yerleştirelim ve aynı zamanda barınaklar yerleştirelim. Eğer bu önlem almazsak ve deprem olursa, yani ben yanılırsam çok büyük bir kayba uğrarız ve inan ülke göçer.”
 

Editör: TE Bilişim