Rusya yaptığı ilk açıklamada ise ‘Rus Hava Kuvvetleri, Türk askerlerinin vurulduğu alanda operasyon düzenlemedi’ denildi. Öte yandan Türki,ye’nin bölgede asker olduğuna dair bilgi verilmediğini iddia eden Rusya, Suriyeli militanların İdlib’e saldırı düzenlediğini, açılan topçu ateşinde Türk askerlerinin de vurulduğunu ifade etti. ‘Türk askerleri de vurulan Suriyeli militanlarla beraberdi’ açıklamasını yapan Rusya, ‘Türkiye, Rus ordusunu Türk askerlerinin bölgedeki varlığına ilişkin bilgilendirmedi.’ dedi. Ayrıca ‘Türk askerlerinin orada olmaması gerekiyordu.’ denilerek ‘Rus uçakları, Türk askerlerinin bulunduğu bölgelere yönelik saldırı gerçekleştirmedi.’ Açıklaması yapıldı. Ayrıca açıklamada ‘Türkiye'nin kayıpları sonrası ateşkesi uygulamaya hazırız’ ifadeleri kullanıldı.

Ateşkes isteyen Rusya’dan silahlı gemi adımı

Ateşkes için adım attığını açıklayan yüzsüz Rusya, Rusya Donanması’na bağlı Karadeniz Filosu, iki savaş gemisinin Suriye kıyılarına doğru yola çıktığını duyurdu.

O gemiler İstanbul Boğaz’ından geçti

Bu sabah Admiral Makarov isimli Rus fırkateyni İstanbul Boğazı’ndan geçti. Rus donanmasının Karadeniz’deki gemilerinden biri olan Admiral Makarov 2018’de kullanılmaya başladı. Üzerinde helikopter için bir iniş noktası ve bir hangar bulunan fırkateynin üzerinde bir adet 100 mm’lik A-190 donanma topu, 8 adet Kalibr, Oniks ve Zircon füzelerle uyumlu batarya, 2 adet torpido ve 1 adet füze bulunuyor.

Türkiye neden izin verdi?

Bu gemilerin geçişine neden izin verildiği anlaşılmazken, geçen gemilerin Lazkiye limanına demirleyeceği ve üzerindeki füzelerin menzili alanında olduğu bilgisine ulaşıldı.

Askerlerimize ateş etme ihtimali bulunan bu gemiler neden İstanbul Boğazından geçmesine izin verildi?

Editör: TE Bilişim