Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto sosyal medya hesabından bir fotoğraf paylaşarak “Konstantinopolis Ekümenik Patriği 1. Bartholomeos, Türkiye'deki Ortodoks topluluklarının virüsle savaşmasına yardımcı olmak için 10.000 koruyucu maske bağışında bulundu. Maskeler ayrıca çoğunlukla Slav ve Rusça konuşan toplulukların yaşadığı Bursa ve Antalya'ya ulaşıyor.” dedi.

Bakanı Peter Szijjarto’nun İstanbul için “Konstantinopolis” adını kullanmamasının sebebi anlaşılamazken, bu davranış tepkilere sebep oldu.

BİZDEN ALINAN HAMMADE İLE BİZE YARDIM 

Bakan Szijjarto, Macaristan'ın koronavirüs ile mücadele kapsamında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinden yardım istemişti.

Bu kapsamda Türkiye'nin maske yapımında kullanılacak 8 ton tekstilin ihracatına izin vermişti. Ayrıca Özbekistan ise 150 bin maske yollamıştı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto konu ile ilgili olarak "Türk ve Özbek hükümetlerinin yardımı çok önemli ve müteşekkiriz. Gerçek dost kötü zamanda belli oluyor.'' ifadesini kullanmıştı.

İSTANBUL FENER RUM PATRİKHANESİNE YARDIMIN SEBEBİ NE?

Özellikle Türkiye ABD, İngiltere dahil Dünya’nın bir çok ülkesine yaptığı yardımlarla adından söz ettirirken 10 bin adetlik maske yardımının ve kullanılan “Konstantinopolis” kelimesinin sebebi anlaşılamadı.

Ayrıca İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin maske ihtiyacı var ve bundan Türkiye Cumhuriyetinin haberi yoksa bu durum ayrıca başka bir skandal.

Özetle, Macaristan Türk Birliğinden koronaviürüs yardımı alıyor, aldığı o yardımlarla başka bir ülkenin azınlık Hıristiyan topluluğuna yardım olarak gönderiyor.

Hem de diplomatik kriz çıkartabilecek bir dil kullanarak.
 

Editör: TE Bilişim