Stefan Zweig’ın, "Çağları aşan bir kararın bir tek takvime, bir tek saate, çoğu kez de yalnızca bir tek dakikaya sıkıştırıldığı trajik ve yazgıyı belirleyici anlara, bireylerin yaşamında ve tarihin akışı içinde çok ender raslanır. Ben böyle anları İnsanlık Tarihinde Yıldızın Parladığı Anlar diye adlandırdım. Çünkü onlar, tıpkı yıldızlar gibi, hiç değişmeden geçmişin karanlığına ışık tutmaktadırlar." görüşüne uygun olan bu hadişe şöyledir:

Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey, 1055 senesinde Halife Kaim Biemrillah'ın daveti üzerine Bağdat'a gitti. Yanında eşi Altuncan Hatun ve üvey oğlu Anuşirvan da vardı. Adına hutbe okutulması ile İslam dünyasının da siyasi lideri oldu. Bilge Kağan-Kültigin misali kardeş dayanışması ile devleti yönettiği  kardeşi Çağrı Bey, devletin doğu siyasetine hâkimdi. Tuğrul Bey, kendisinin Bağdad'da olmasını fırsat bilerek isyan edip devletin merkezi Hemedan'a ilerleyen üvey kardeşi İbrahim Yınal'ı bastırmak için 1058'de Bağdad'dan ayrıldı. Veziri Amidülmülk, eşi Altuncan Hatun ve üveyoğlu Bağdad'da kaldı. Sultan,  İbrahim Yınal karşısında başarısız oldu. Bir hayli yaşlanmış olan Çağrı Bey'in oğullarından ve Bağdad'daki vezirinden yardım istedi. Ancak, Selçuklu askerleri giderse Fatimiler'in işgalinden çekinen Halife ve vezir Amidülmülk, Tuğrul Bey'in üvey oğlunun sultan ilan edilmesini istediler. Anuşirvan da aynı fikirdeydi.

İşte yıldızın parladığı an... Dede Korkut'un dediği misâl Ayşe Fatma soyundan olan Altuncan Hatun, üçlü muhalefete rağmen atına atladı ve haberi alıp akın akın Bağdad'ın her tarafından yetişen Türk askerlerinin başına geçerek Hemedan'a doğru yola çıktı. Çaresiz annesine katılan oğlunu ise devlete baş kaldırdığı için zincire vurdu. Tuğrul bey eşinin ve yeğenlerinin yardımıyla İbrahim Yınal'ı yendi. Bizzat annesi tarafından teslim edilen üvey oğlunu ise affetti.

Altuncan Hatun'un hiç tereddüd etmeden aldığı karar, devleti büyük bir fitneden kurtardı ve büyük zafere doğru giden yolu açtı. Altuncan Hatun, Çağrı Bey ve Tuğrul Bey sırasıyla dünyayı terketti. Çağrı Bey'in oğlu Alpaslan amcasının yerine Sultan oldu.

"Fenafiddevle" olmuş bu Müslüman Türk kadınını, kutlu zafer gününde rahmetle anıyoruz. 

Editör: TE Bilişim