Mali Yeniden Kuruluş Bakanı İbrahim İkassa Maïga, Fransız yaptırımlarına karşı Türkiye, Rusya ve Çin ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

Bir video konferansta konuşan, Malili Bakan, Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık mücadelesine ve mirasına vurgu yaptı ve "Büyük Atatürk'ü ve yaptıklarını iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Maïga, ülkesinin Türkiye ile "askeri" alan da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği yapmak istediğini belirtti. Malili Bakan ayrıca, Bamako'nun iki ülke arasındaki altyapıyı geliştirmek ve ticari ve kültürel bağları genişletmek için Türk inşaat şirketlerini Mali'ye çekmekle ilgilendiğini vurguladı.

Mali'nin Rus özel eğitmenlerle işbirliği yaptığına dair suçlamaların asılsız olduğunu vurgulayan Bakan, "Biz Rus hükümetiyle işbirliği yapıyoruz. Mali Dışişleri Bakanlığı - Rusya Dışişleri Bakanlığı ile görüşüyor. Savunma Bakanı da Rusya'daki meslektaşıyla birlikte çalışıyor. Ve bize Wagner’i temsil eden kimse gelmedi" dedi.

Malili Bakan İbrahim İkassa Maiga konuşmasında, Francafrique sistemini bölgenin kalkınmasının önündeki en büyük engel olarak tanımladı. Bakana göre, Fransız makamları ülkeyi kontrol etmek için Mali’de büyüyen terörist ve ayrılıkçı tehdidi kullanarak tüm Birleşmiş Milletler araçlarını kendi çıkarları doğrultusunda içselleştirdi. Öyle ki bu kontrol mekanizması, Mali Silahlı Kuvvetlerinin ancak Fransızların izniyle kendi topraklarında faaliyet gösterebileceği bir noktaya ulaştı. Ancak Fransa, terörle mücadelede Mali’ye gerçek bir yardım sağlayamadı, bu nedenle “Mali, Fransa’ya hayır, ECOWAS’a hayır” demeye karar verdi.

Malili Bakan, “Son 10 yılda gördüğümüz şey, Mali hükümeti ve kurumlarının kendi başına bir karar alamadığıdır. Kararlar başka yerlerde alındı” dedi. Maïga, bu durumun Mali’yi “başarısız bir devlet” olmanın eşiğine getirdiğine dikkat çekti.

Mali halkının ve mevcut hükümetin bu duruma tepki göstererek “yeni bağımsızlık ve yeni egemenlik” mücadelesini başlattığını belirten Bakan, ülkesinin de Türkiye, Çin ve Rusya başta olmak üzere diğer ülkelerle daha aktif bir şekilde ilişki kurma kararı aldığını söyledi.

Editör: TE Bilişim