Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “4. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi”nde gençlere seslenerek, “Sevgili gençler sizlerden tek istediğim yönetime katılmanızdır. Gelin Ankara’yı birlikte yönetelim” dedi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV), Kent Araştırmaları Enstitüsü, TOBB ETÜ ve İdeal Kent Dergisi tarafından 16-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “4. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi” Prof. Dr. Ruşen Keleş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Kentsel Kalkınmada Yerel yönetimlerin Rolü” konulu son oturumda yaptıkları konuşmayla tamamlandı.

YAVAŞ: “KENTLERİN SORUNLARINA GENÇLERİN İLGİ GÖSTERMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Katılımın yoğun olduğu uluslararası 4.Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde, Başkan Yavaş konuşmasına, “Katılımcıların arasında gençlerin çok fazla olduğunu görüyorum. Kentin sorunlarına gençlerin ilgi göstermesi çok önemlidir” dedi.Yerel yönetimlerin doğumdan ölüme kadar her zaman vatandaşın yanında olan kurumların başında yer aldığını hatırlatan Başkan Yavaş, yerel yönetimlerin daha güçlendirilmesi ve aksayan, hantal ve eksik yönlerinin de giderilmesi gerektiğini örnekler vererek anlattı.

“KATILIMCI VE ŞEFFAF BELEDİYE”

Belediye başkanlarının aldıkları yetkiyi siyasi görüşleri doğrultusunda kullanılmasının yanlışlıklarını belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Yavaş, “Bizler sizlerden aldığımız emanet bütçeyi yine sizlerin ihtiyaçları doğrultusunda katılımcı ve şeffaf bir şekilde kullanmak zorundayız” dedi.Başkan Yavaş, yerel yönetimleri denetlemesi gereken mekanizmanın öncelikli olarak vatandaşlar olması gerektiğinin altını çizerek, bu denetim sayesinde belediye başkanlarının çılgın, gereksiz projelere zaman ve para harcayamayacağına da dikkat çekti.

“YEREL YÖNETİMLER GÜÇLÜ OLMALI“

Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri ve verdiği hizmetleri hakkında bilgi vererek konuşmasına sürdüren Başkan Yavaş, “Yerelleşme gerekiyor. Bunun içinde yerel yönetimlerin maddi olarak güçlendirilmesi lazım. Birçok yerde belediyelerin kapatılması bence doğru olmamıştır. Çünkü belediyelerin kapanmasıyla o bölgede yaşayan vatandaşlarımız büyük illere gelmesiyle nüfus kentlerde yoğunlaşmaya başladı. Kırsalda yaşayanların kentlere gelmesiyle de tarım ve üretim yok oldu. Artan nüfus kentleşme de birçok sorunları ortaya çıkardı. Çarpık kentleşmenin yanı sıra toplumsal sorunları da ortaya çıkardı ” diye konuştu. .

“HERKESİN YAŞADIĞI KENTE DAİR SÖYLECEK SÖZÜ OLMALIDIR”

Kongreye gençlerin yoğun ilgi göstermesinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Yavaş şunları söyledi:“İnsanların kentine sahip çıkması ve kentlilik bilincinin oluşmasını çok önemsiyorum. Gerçekten bu kongreye bu kadar gençlerin ilgi duyması övünülecek bir şeydir. Hepinizi tebrik ediyorum. Elinizi taşın altına koyuyorsunuz. Biz de Ankara Belediyesini yeni bir anlayışla yönetmek istiyoruz. Karar alma süreçlerine katılın istiyoruz. Hayata geçireceğimiz mobil uygulamayla bizim yanlışlarımızı düzeltin istiyoruz. Kente dair söyleyeceğiniz bir fikriniz olması çok çok önemlidir.”

“İHALELER REKABET ORTAMINDA OLACAK”

“Kente dair sıkıntıları birlikte yaşıyorsak herkesin söyleyecek bir sözü olmalıdır” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Yavaş, “Bizler sizlerden istifade edeceğiz. Bunun için sizlerle paylaştığımız ilk 100 gün raporumuz gibi 3 aylık 6 aylık periyotlarla yaptıklarımızı anlatacağız. E- ihaleye geçiyoruz. Ne yaptığımızı göreceksiniz. İhaleleri şeffaf ve herkesin gözü önünde ve rekabeti arttırarak yapacağız.”

Editör: TE Bilişim