Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, emeklilikte yaşa takılanlar için verdiği sözü suttu.

Ankara'a EYT kapsamında bulunanlara sosyal yardım, hastane masrafları ve ilaç bakım giderleri desteği verilme süreci başladı.

Bununla ilgili belediye bütçesinden ödenek ayrıldı.

Hukuk Müşavirliğine verilen talimatta şu ifadeler yer aldı;

"Seçimden bir gün önce 29.03.2019 tarih ve 30729 Resmi Gazetede yayımlanan vc Kamuoyunda EY I olarak adlandırılan; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu nda sigortalılık süresi, hizmet süresi vc prim gün sayısı yanını sağlayıp da yaş koşulunu sağlayamayanların emekliliğe hak kazanamaması, bu sebeple işsiz kalan ve yeterli geliri olmayamyoksun duruma düşen, genel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan; mevcut kanuni düzenlemeler ile sağlık hizmetlerinden yararlanılmasının güvence altına alınmadığı tespit edilen vatandaşlarımızın; 31.12.2019 tarihine kadar genel sağlık sigortası primlerinden muaf tutulduğu bilinmektedir.

Ancak 01.01.2020 tarihinden itibaren bu desteğin devanı edip etmeyeceği belli değildir. Bu sebeple Ankaralı vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyet ve adaletsizliğin giderilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Sosyal devlet ve sosyal belediyeciliğin de gereği olarak; 5510 Sayılı SSGSS. 5534 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu BAÖ-KUR kanunlarında genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanamayan kişilere hane bazında her türlü sosyal yardım ile hastane masrafları vc ilaç bakım giderleri bakımından desteklenmesi, sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek adına rehberlik hizmetlerin sunulması vc 5510 sayılı kanunla belirlenen genel sağlık sigortası prim desteğinin 01.01.2020 tarihinden sonra kalkması halinde bu yardımların belediye bütçesinden ayrılan ödeneğe göre karşılanması hedeflenmiştir

Bu sebeple vürürlükte olan Ankara Büyükşchir Belediyesi Sosyal Yardım Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına esas teşkil edecek vc hukuki alt yapıyı ortaya koyacak bir çalışmanın Müşav irliğinizce yapılmasını hususunda; Gereğini rica ederim."




Editör: TE Bilişim