Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde, geçtiğimiz günlerde 16 sokak köpeği zehirlenerek öldürülmüştü.

16 sokak köpeğine zehirli tavuk eti vererek sebep olduğu iddia edilen 3 kişinin mahkeme tarafından serbest bırakılması büyük tepki çekmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, "Turgut Özal Mahallesi 2113. Cadde ile 2118. Cadde kesişiminde 09.04.2019 tarihinde 13 sokak köpeğinin zehirlenmek suretiyle öldürülmesi ve yaralanması olayı ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatı doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bu soruşturmaya belediyemiz tarafından 12 Nisan 2019 tarihinde müdahil olmak üzere başvuru yapılmıştır.

Yaşanan bu elim ve insanlık dışı fiiller nedeniyle mevzuatın idaremize vermiş olduğu görev ve yetkiler çerçevesinde; gerek 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet gerekse Türk Ceza Kanunu kapsamında şüphelilerin cezalandırılması için yürütülen soruşturmanın ve açılacak davanın takipçisi olacağımızı, kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, serbest bırakılan 3 kişinin evinin önünde nöbet tutan hayvan severlere Ankara Büyükşehir Belediyesi zabıta amirini ve danışmanı Mehmet Bayır'ı gönderdi.

Mansur Yavaş'la yapılan telefon görüşmesinde hayvan sever "Başkanım biz size gönül verdik oy verdik. Bu hayvan konusu değil burada biz üç gündür nöbet tutuyoruz.Bu hayvan hakkı falan değil. Biz insanlık istiyoruz. Burası kan kokuyor. Ben sizi belediye başkanı olarak çağırmıyorum sizin merhametinize güvendik, bir insan olarak çağırıyorum" dedi.

Telefonla hayvan severlerle konuşan Yavaş çok önemli bir açıklamada bulundu.

Yavaş açıklamasında "Başkentte yaşanan sokak canlılarını zehirleme olayı ile ilgili şüpheliler hakkında açılacak ceza davasına katılma dilekçesi verdik. Sanıkların ceza alması için sürecin takipçisi olacağız." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la hayvan severlerin telefon konuşması ise şu şekilde;

"-Sayın başkanım nasılsınız iyi akşamlar başkanım.

-Çiğdem hanım bizim brifinglerimiz devam ediyor. Zabıta amirimizi oraya gönderdim kusura bakmayın oradaki arkadaşlara saygılarımı iletin.

-Başkanım biz size gönül verdik oy verdik. Bu hayvan konusu değil burada biz üç gündür nöbet tutuyoruz.Bu hayvan hakkı falan değil. Biz insanlık istiyoruz. Burası kan kokuyor. Ben sizi belediye başkanı olarak çağırmıyorum sizin merhametinize güvendik, bir insan olarak çağırıyorum. Bizi neden burada yalnız bırakıyorsunuz.

-Niye yalnız bırakalım hanımefendi. Beni dinler misiniz. Bir dakika bakın bugün biz Türkiye'de hiç yapılmamış bir şey yapıyoruz.  Hukuk birimine ilettik, biz müdahil olarak katılacağız bu davaya.  Biz davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Bu Türkiye'de ilk defa oluyor."


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın danışmanlarından Mehmet Bayır ise şu açıklamayı yaptı;

"Bu konularla ilgili oturup hep birlikte konuşacağız. Mansur beyin bir taahhüdü var, bu kenti biz birlikte yöneteceğiz.

Sizin taleplerinize duyarsız kalınması mümkün değil. Sizin duygularınızı sayın başkanım da değerli yöneticilerimiz de anlıyorlar.  Gönül birliği içerisindeyiz bunları çözeceğiz.

Biz bu şehrin yaşayan tüm canlılar için bir huzur şehri olacağını taahhüt ettik.

Parktaki bir karıncanın incinmesi bile Mansur başkanın kalbini incitir yüreğini incitir. Ankara'da bir dönemin kapandığını farkında olalım.

Geçmişe dair her şeyi unutalım.  Ankara son derece kötü yönetildi. Ankara yönetimini değiştirdiniz. O yönetim mutlaka gereğini yapacak " dedi.
 


Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Sokak canlılarını zehirleme olayı ile ilgili şüpheliler hakkında açılacak ceza davasına katılma dilekçesi verdik” dedi. Yavaş ayrıca sanıkların ceza alması için sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

İşte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın o paylaşımı:

“Türkiye’de ilk kez @ankarabbld olarak öncü bir uygulamayla başkentte yaşanan sokak canlılarını zehirleme olayı ile ilgili şüpheliler hakkında açılacak ceza davasına katılma dilekçesi verdik. Sanıkların ceza alması için sürecin takipçisi olacağız.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


 

Editör: TE Bilişim