Eski AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan soruşturma başlatıldığı belirtildi. Gökçek'in döneminde belediyesinin 16 milyon dolar zarar uğratıldığı iddia edilmekte.

Teftiş kurulu tarafından hazırlanan rapor kapsamında Melih Gökçek döneminde Belbeton A.Ş.'ye özelleştirmeden hemen önce milyon dolarlık yatırımlar yapıldığı ve şirket karının da buna aktırılmadığı kaydedildi. Şirketin satılma esnasında düşük bedel üzerinden satıldığı ve belediyenin de bundan 16 milyon dolar zarar ettiği ifade edildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olan Belbeton A.Ş. için önce Belediye Meclisi tarafından özelleştirme kararı alındı. Daha sonrasında ise şirket 2012 senesinde 12 milyon 500 bin dolar karşılığında özelleştirildi. Değer tespiti ise EGO ve ASKİ'nin orta olduğu şirketler düzenledi.

Soruşturma Açıldı

Belediye tarafından gerçekleştirilen incelemeler ve teftiş sırasında bedelin kasıtlı olarak düşük gösterildiği belirtilerek o dönem içerisindeki Belediye Encümeni ve üst düzey yönetici sıfatındaki Belediye Başkanı tarafından eksik ve hileli işlemler neticesinde kamunun zarara uğratıldığı tespitine varıldı.

Özelleştirme sonrasında 16 milyon dolar zarar için eski AKP'li Belediye Başkanı Melih Gökçek, encümenler, ilgili bürokratlar, onay mercileri ve Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ üzerinden -tazmin isteneceği belirtildi.

Editör: TE Bilişim