ABD'de, Osmanlı leventlerinin torunları olduklarına inanan Meluncanlar topluluğunun onursal lideri Brent Kennedy'nin, uzun süren sağlık sorunları nedeniyle vefat ettiği bildirildi.

Eşi Robyn Kennedy ve aynı bölgede yaşayan yakın dostu Alihan Karakartal'ın yaptığı açıklamaya göre, uzun yıllar yarı felçli halde tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren ve Akdeniz Ateşi hastalığı ile mücadele eden Brent Kennedy, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Brent Kennedy'nin doğduğu şehir olan Wise ile İzmir'in Çeşme ilçesi arasında yapılan kardeş şehir anlaşması sürecinde aktif rol alan George Washington Üniversitesi Seramik Sanatları Profesörü Türker Özdoğan, ''Brent'in vefatı ile Türk halkı ile ABD'de yaşayan Meluncan topluluğu arasında kurulan bağlar yara almıştır. O, yeri doldurulamayacak bir kişilik ve Türk dostu idi. Hatırası yaşatılmalı'' yorumunda bulundu.

2000'li yılların başında bir televizyon kanalında, DNA testi sonunda Türk olduğunu öğrendiği ve Türkiye ile irtibat kurmak istediğini belirten Kennedy'yi ilk kez görüp, mektup yoluyla tanıştığını belirten Alihan Karakartal da, ''Brent ile tanışmam sonucu ABD'ye gelip, onunla aynı şehirde yaşamaya başladım. Türk olduğum için bana yakınlık duymuş ve çok yardım etmişti'' dedi.

Prof. Türker Özdoğan'a göre, ABD'de nüfuslarının 2 milyona yakın olduklarını iddia eden Meluncan topluluğunun soyları, 1571 İnebahtı deniz savaşında esir edilen 10 bin civarındaki Osmanlı leventine dayanıyor.

MELUNCAN NE DEMEK?

Meluncan sözcüğünün kökeni bilinmemesine karşın yaygın kanı, bunun Fransızca karışık anlamina gelen mélange sözcüğünün bir bozumu olabileceğidir. "Türk" tezine göre ise bu kelimenin aslı, Osmanlıca'da melun can, yani ‘lanetlenmiş can’dır.

Türkiye'de "Meluncan" şeklindeki yazım yaygındır. Abraham Lincoln ve Elvis Presley'in meluncan olabileceği bilinmektedir.

ABD’nin 1996 - 2005 yılları arasında görev yapan İstanbul Başkonsolosu David Arnett, baba tarafından %25 Türk olduğunu ve atalarının Meluncan olabileceğini söylemiştir.

Son senelerde, Meluncan halkının kökenine ilişkin, N. Brent Kennedy'nin yaptığı araştırmalar neticesindeki iddiaya göre, bu insanların ortak kökeni 16. yüzyılda İnebahtı Deniz Savaşı'nda Portekiz veya İspanyollara esir düşen ve sonrasında Amerika'ya getirilen 400 kadar Osmanlı leventine dayanmaktadır.

Editör: TE Bilişim