Eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in darbe girişimi davasında aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldıran, beraatine ve tahliyesine karar veren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20'nci Ceza Dairesi kararının temyiz incelemesi Yargıtay'da yapılacak. 

DURUŞMA 3 HAZİRAN'DA

İyidil ile yargılanan diğer sanıklar eski EDOK Kurmay Başkanı tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Harekat Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı tuğgeneral Lütfi İhsan Yanıkoğlu, eski EDOK Okullar Komutanı korgeneral Abdullah Barutcu, eski Muharebe Geliştirme Başkanı tuğgeneral Mehmet Topçu ve gözlem subayı Ersal Duman da Yargıtay'da yargılanacak. 

Sanıkların druşmalı temyiz talebinde bulunmaları nedeniyle dosyaya ilişkin duruşma günü verildi. Buna göre, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki inceleme, 3 Haziran'da duruşmalı yapılacak.

İyidil ile birlikte eniştesi Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir'in oğlu Batuhan Özdemir, gelini Aslı Özdemir ve İyidil'in avukatı Abdullah Kaya'nın da gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı. Üç ismin, Metin İyidil'in kaçma teşebbüsüne yardım ettikleri öne sürülmüştü.

NE  OLMUŞTU?

Eski korgeneral Metin İyidil, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bölge Adliye Mahkemesi ise yaptığı incelemenin ardından hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldırarak İyidil'in beraatine ve tahliyesine karar vermişti ancak İyidil, itiraz üzerine aynı gün tekrar tutuklanmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulunca da Metin İyidil'in darbe girişimi davasında aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldıran, beraatine ve tahliyesine karar veren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20'nci Ceza Dairesi heyetinin görev yerleri değiştirilmişti.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'nce verilen beraat kararının, usul ve esastan bozulması talebiyle temyiz başvurusunda bulunulmuştu ve dosya Yargıtay'a gelmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan tebliğnamede, Metin İyidil hakkındaki beraat kararının bozulması ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'anayasayı ihlal' suçunu düzenleyen 309. maddesinden cezalandırılması talep edilmişti.

Editör: TE Bilişim