Bu maddenin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yetki göndermesi içerdiği" dikkat çekiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıkladığı 100 maddelik anayasa teklifinde bazı detaylar dikkat çekti.

AK Parti'nin "sıcak bakmadığı" ancak MHP'nin "ısrarla anayasada olması gerektiğini" savunduğu "İki başkan yardımcısının da halk tarafından seçilmesine yönelik" maddenin özünde, yurtdışı seyahatleri gibi durumlarda devletin başının "atanmışlara değil, seçilmişlere bırakılmasının" amaçlandığı belirtiliyor.

MECLİS BAŞKANI DETAYI

Cumhuriyet'in haberine göre, MHP'nin yeni anayasa çalışmasında "TBMM Başkanı'nın seçildikten sonra partisinden istifa etmesi" ile ilgili bir madde de dikkat çekti. Böylece TBMM Başkanı'nın parlamentodaki olası uzlaşmazlıklara "tarafsız yaklaşabileceği ve gerektiğinde de siyasi partiler arasında arabuluculuk görevi üstlenebileceği" ifade ediliyor.

ERDOĞAN'A YETKİ GÖNDERMESİ

Çalışmada yer alan 'Merkez Bankası'nın (MB) anayasal güvence altına alınmasına' yönelik madde de en fazla konuşulan maddelerden. Bu maddenin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yetki göndermesi içerdiğine" dikkat çekiliyor. Erdoğan'ın, son zamanlarda, artan döviz kurları karşısında, "MB başkanlarını bir gece yarısı kararnameyle görevden aldığı", bu maddeyle "başkanların bu şekilde görevden alınmasının önüne geçileceği" belirtiliyor.

TBMM'YE YÖK YETKİSİ

Öte yandan çalışmada TBMM'ye "YÖK üyelerini seçme yetkisi" de öngörülüyor. Bu maddenin de iktidara, "üniversitelere rektör atamalarında TBMM’nin ve millet iradesinin etkin olması gerektiği" yönünde mesaj verdiği dillendiriliyor.

Bu maddeyle üniversitelere "liyakat sahibi isimlerin rektör olarak atanmasının amaçlandığı" belirtiliyor. MHP’nin çalışmasında YÖK yerine "Türkiye Liyakat Kurulu" kurulması da öngörülüyor.

100 MADDELİK ANAYASA ÇALIŞMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 4 Mayıs'ta  "Partimiz, 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize, siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır" sözleriyle partisinin anayasa teklifi üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu: Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen şekli ve nitelikleri aynen korunarak 1. maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında 'bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' denilmiştir.

Editör: TE Bilişim