YAcet’in ismini vermediği kurmayın ifadesine göre, af meselesindeki görüş ayrılığı Cumhur İttifakı’na zarar vermezmiş. Zaten af çağrısının amacı başkaymış.

İsmi bilinmeyen MHP’li kurmay af çağrısının amacını şöyle açıklamış:

“Cezaevinde olup da tutuklu olanlar oy kullanamıyor ama hükümlü olanlar kullanıyor. Genel Başkanımız hem onlar, hem de aileleri nezdinde bir heyecan üretmek için bu vaatte bulundu.”

Mehmet Acet’in köşe yazısındakikonuyla ilgilikısım şöyle:

Hafta sonu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı ‘af çağrısı’ siyaset gündemine bomba gibi düşmüştü.

Londra’ya giderken bu konuyla ilgili bir soruya muhatap olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, af konusunun kesinlikle gündemlerinde olmadığını söyledi.

Başbakan Yıldırım da bunu teyit etti.

Bahçeli, devamında bir açıklama daha yaptı, “Kararlıyız, sözümüzün arkasındayız. Allah’ın izniyle affın çıkacağına inanıyorum” dedi.

Ekim 2016’da Bahçeli’nin anayasa değişiklik teklifiyle başlayan Ak Parti MHP yakınlaşması ve bu yakınlaşmanın 24 Haziran yolunda ‘Cumhur İttifakı’ olarak ete kemiğe büründüğü dönemin bütününe baktığımız zaman ittifak paydaşları arasındaki görüş ayrılıklarının kamuoyu önüne bu biçimde yansıması çok nadir olarak görüldü.

Haliyle bu türden görüş ayrılıklarının seçime giden yolda bir yol kazasını beraberinde getirip getirmeyeceği, ittifakın kalan şu 38 gün içerisinde hasar görüp görmeyeceği meselesi akıllara düşmüş oldu.

Meseleyi tam da burasından tutarak Bahçeli’nin yakın kurmaylarından biriyle konuştum.

“Af meselesinde ortaya çıkan görüş ayrılığı ittifaka zarar verir mi” diye sordum.

Soruma, “Olur mu öyle şey” diye başlayıp şu şekilde devam eden yanıtlar aldım:

“Tarihin ve talihin sarkaç anlarından birindeyiz. Genel Başkanımız erken seçim çağrısı yaparken, Rusya’nın, İran’ın önümüzdeki dönemde yaşanacak büyük krizlere hazır olmak için erken seçim kararları almasını, Çin Parlamentosunun Devlet Başkanı’nı ikinci kez seçerken süre sınırını kaldırmasını dikkate alarak bu çağrıyı yaptı. Herkes yeni dönemin risklerine karşı seçimleri erkene alarak hazırlık yapıyor. Gemi limana salimen yanaşana kadar bu ittifakın arkasındayız.”

Bahçeli’nin kurmay ekibinde yer alan ismin söylediklerine göre af çağrısı yapılmasının amacı şuydu:

“Cezaevinde olup da tutuklu olanlar oy kullanamıyor ama hükümlü olanlar kullanıyor. Genel Başkanımız hem onlar, hem de aileleri nezdinde bir heyecan üretmek için bu vaatte bulundu.”

O halde, bu dinlediklerimiz üzerinden şöyle bir tespit yapılabilir.

AK Parti ve MHP seçim döneminde sadece af konusunda değil belki başka başka konularda da görüş ayrılıkları ya da vaatlerle seçmenin karşısına çıkacak.

Sonuçta bu iki partinin ayrı ayrı programlara sahip siyasi oluşumlar olduğunu herkes biliyor.

Önemli olan ‘ülkenin bekasını’ kollayan dış politika, güvenlik, yönetim sistemi gibi temel meselelerdeki ittifak ruhunun çözülmemesi.

Bu konularda iki parti de bulundukları pozisyonu korumaya devam ediyor"

Editör: TE Bilişim