Millî Savunma Bakanlığı da bu kapsamda dün yeni logosunu tanıttı. Yeni logoda yer alan kılıç simgesine HaberTürk yazarı Murat Bardakçı, eleştirilerde bulundu. "Acaba yeni logo hazırlanırken müzeden, arşivden yahut üniversiteden bilgi istendi de 'Millî Savunma Bakanlığı’nı en eski Türk kılıçlarından olduğu' söylenen 'kilij'in mevcudiyetinden bu kurumlar mı haberdar ettiler" diyen Bardakçı, "Mesele ciddîdir" ifadesini kullandı. Bardakçı, "Millî Savunma Bakanlığı’nın yeni logosundaki kadîm kesici silâhın isminin 'kilij' olduğu gibisinden tuhaf bir iddiada bulunulmuştur ve 'Bu kelime, yani kilij sözü nerede geçiyor? sorusunun tek bir cevabı vardır: Hiçbir yerde!" diye yazdı. 

Bardakçı bugünkü yazısında, “Kilij'in neyin nesi olduğunu bildiğim kadarıyla söyleyeyim: Bizim mâlûm 'kılıç'ın Batı dillerindeki bozulmuş şeklidir! Bu dillerde, özellikle de İngilizce’de 'ı' mevcut olmadığı, 'ç' de bu şekilde yazılmadığı için 'kılıç' mecburen 'kilij' yapılmış, Selçuklular’ın meşhur hükümdarı Kılıçarslan bile “Kilij Arslan”a dönmüştür!" dedi. 

Bardakçı şöyle devam etti: 

“Kısmet”in İngilizce’de “kismet” olması gibi…

Dolayısı ile, ortada İngilizce metinlerde “kilij” diye geçen ibarenin binlerce senelik kılıcımızın aslı olduğu zannedilip Millî Savunma Bakanlığı’nın logosunun tanıtımında kullanılması gibi bir tuhaflık vardır!

Genelkurmay’ın elinde Askerî Müze gibi muazzam bir tarih hazinesi ve ATASE gibi dünyanın en zengin askerî arşivlerinden biri bulunuyor; Millî Savunma Bakanlığı’nın da koskoca bir üniversitesi var ve bütün bu kurumlarda işlerinin ehli tarihçiler görev yapıyorlar…

Acaba yeni logo hazırlanırken müzeden, arşivden yahut üniversiteden bilgi istendi de “Millî Savunma Bakanlığı’nı en eski Türk kılıçlarından olduğu” söylenen “kilij”in mevcudiyetinden bu kurumlar mı haberdar ettiler, yoksa yeni logo yapmayı üstlenenler “kilij” sözünü internetten, ne bileyim Wikipedia’dan yahut akademik özelliği olmayan bir başka yerden mi peydahladılar?

Şayet en eski Türk kılıçlarına “kilij” dendiği hakkında ilmî kayıtlar mevcut ise, bana bildirildikleri takdirde yayınlamaya ve bu yazdıklarımın baştan aşağı hatalı olduğunu kabule hazırım…

Ama eğer böyle bir kayıt yok ise, bu vahim hatayı “Harbord Misyonu” üzerine doktorası bulunan, yani askerliğinin ve siyasetçiliğinin yanısıra profesyonel tarihçi olan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın düzelteceğine eminim!

Editör: TE Bilişim