Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği yürürlüğe girdi

Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği yürürlüğe girdi
Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği yürürlüğe girdi; proje okullarının işleyişi, yönetimi ve öğrenci kabul süreçlerini düzenliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak 12 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmelik, Bakanlıkça belirlenen veya çeşitli kurum/kuruluşlarla yapılan protokoller kapsamında açılan, ulusal ve/veya uluslararası projeler yürüten, Bakanlık programları ve temalarını uygulayan resmi örgün eğitim kurumlarının işleyişini, yönetimini ve öğrenci kabul süreçlerini kapsamlı bir şekilde düzenliyor.

Yönetmelikte, proje okullarının belirlenme süreçleri, eğitim-öğretim faaliyetleri, yönetim ve işleyişine dair usul ve esaslar ayrıntılı olarak ele alınıyor. Bu okullar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doğrudan veya ilgili mevzuat çerçevesinde çeşitli kurum ve/veya kuruluşlarla yapılan protokoller kapsamında kurulabiliyor. Amaç, ulusal ve/veya uluslararası düzeyde proje yürüten, Bakanlık programlarını ve temalarını uygulayan okulların belirlenmesi ve bu kurumların işleyişinin standartlaştırılması.

Proje okulu olabilmek için belirli kriterler bulunuyor. Bunlar arasında okul gelişim projesi uygulama taahhüdü, sürdürülebilir okul özel projesi yürütme yeterliliği, ulusal/uluslararası düzeyde özel program uygulama veya proje geliştirme, kamu kurumları ve özel sektörle iş birliği, Bakanlığın belirlediği sektörel mükemmeliyet merkezi faaliyeti yürütme gibi şartlar yer alıyor. Öğrenci seçimi merkezi sınav sonuçlarına ve okulun kendi sınavlarına göre yapılacak olup, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullar için merkezi sınavda Türkiye genelinde yüzde 1'lik başarı diliminde yer alma şartı aranıyor. Sınıf mevcudu 24'ü geçmeyecek, yatılılık esas olacak ve her 8 öğrenciye bir danışman öğretmen düşecek. Yabancı dil derslerinin en az yüzde 30'u, ilgili dili anadili olarak konuşan ülkelerde yükseköğretim görmüş öğretmenler tarafından verilecek. Öğrencilerden ders yılı sonu başarı puan ortalamasının en az 70 olması, özel programa özgü derslerden en az 70, diğer derslerden ise en az 50 puan alınması bekleniyor. Sınıfı geçemeyen veya devamsızlık nedeniyle başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Mezuniyete kadar bitirme tezi, bilimsel makale ve proje sunumu, en az 60 saat sosyal sorumluluk faaliyeti ve uzaktan veya yüz yüze eğitim modüllerinden sertifika alma zorunluluğu da bulunuyor. Öğretmenler her yıl en az 60 saat hizmet içi eğitim alacak, özel yetenekli bireylerin eğitimi konusunda sertifikası olmayanlar ise en az 120 saat eğitim alacak. Okul müdürleri ise okulun uyguladığı programın geliştirilmesinden, üniversiteler ve ilgili kurumlarla iş birliğinden ve okul Ar-Ge birimlerinin kurulmasından sorumlu olacak. Mevcut proje okullarından proje okulu olarak devam etmeyecek olanlar, 1 Eylül 2025 tarihine kadar belirlenecek. Kapsamdan çıkarılmayan okullar ise yeni proje tekliflerini hazırlayarak başvuruda bulunabilecek.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.