Rasulullah‟ın Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya gidişi İsra, oradan da göklere yükselişi Miraç’tır. Türkçede heriisi de miraç olarak kabul edilir.

621 yılının Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşen miraç, Kur‟an-ı Kerimde İsrâ suresinde şöyle anlatılır:

“Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten işitendir, görendir.”  

Miraç mucizesi, hicretten bir yıl önce gerçekleşti. Hz. Muhammed‟in peygamber olmasıyla birlikte putperestler, Müslümanlara baskı yapmaya başladılar. Peygamberliğin altıncı yılından itibaren Hz. Muhammed (S.A.V)’in ailesi ve az sayıdaki Müslümanlara karşı üç yıl süreli ekonomik ve sosyal açıdan boykota dönüşen baskı süreci yaşandı. Sonrasında Hz. Peygamber‟in eşi Hz. Hatice‟yi ve amcası Ebu Talib‟i kaybetmesi üzerine duyduğu büyük üzüntü sebebiyle bu yıla “hüzün yılı” adı verildi. Bu olayların ardından Rasulullah’ı teselli etmek, manevî açıdan destek olmak amacıyla miraç mucizesi gerçekleşti. Miraç’da Hz. Peygamber’e Bakara suresinin son ayetleri indirildi, “gözümün nuru” olarak nitelendirdiği ve “müminin miracı” olan namaz farz kılındı. Bu, son Nebî‟nin getirdiği mesajın Mescid-i Aksâ‟da kendilerine namaz kıldırdığı ve semâlarda görüştüğü peygamberlerin mesajlarını ihya edeceği ve hak dinin bütün dinlere hâkim olacağı şeklinde ilahî bir lütuftu.

Miraç kandiliniz mübarek olsun.

Habererk

Editör: TE Bilişim