Mete Sönmez / Habererk / Muğla

Muğla’lı şoförlerin adeta en nefret ettiği kişi konumunda olan Kolukısa’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İETT’nin başına geldiği öğrenildi. Kolukısa’nın İETT’nin başına geçmesine sosyal medyada ilginç yorumlar geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Başkanı Ahmet Bağış istifa etmişti. Bağış’ın yerine, Muğla'nın Büyükşehir olması ile 2014 yılında göreve gelen ve Mart 2019’da görevinden istifa eden, Muğla Büyükşehir’in en fazla eleştirilen ve hakkında yolsuzlukla ilgili dava açılan bürokratı olan Hamdi Alper Kolukısa’nın geçtiği öğrenildi.

Alper Kolukısa göreve geldiği günden sonra, Muğla'da uyguladığı ulaşım politikaları ile adı en fazla duyulan daire başkanı olan Hamdi Alper Kolukısa, şoför esnafı ile sık sık karşı karşıya gelmesi ile de tanındı. Ulaşım'da Dönüşüm politikasından, güzergahlara kadar pek çok ilçedeki kooperatifler ile karşı karşıya gelmişti. Kolukısa uyguladığı Ulaşım politikalar Muğla’da şoförler tarafından “Diktatörlük” olarak nitelendirilmişti.

BİNLERCE ŞOFÖRE YÜZBİNLERCE LİRA CEZA

Alper Kolukısa döneminde Muğla genelinde ulaşımı sağlayan minibüsler Büyükşehir’e bağlandı. Ancak minibüslere uygulanan yaptırımlar şoför esnafını adeta isyan ettirdi. İlk dönemde Minibüslerde istenilen özelliklerin sadece bir markada yer alması ve istenilen minibüsün fahiş fiyatı pek çok minibüsçünün işi bırakmasına neden olmuştu. Kolukısa’nın görevde olduğu 5 yıllık süreçte, Muğla Ulaştırma Dairesi tarafından Muğla genelinde binlerce şoföre yüzbinlerce liralık cezalar yazılmış, bu cezaları ödeyemeyen yüzlerce şoföre Büyükşehir tarafından haciz işlemi yapılmıştı.
Alper Kolukısa’nın uygulamaları nedeniyle, pek çok Minibüs Kooperatifinin protestolarına da sahne olmuştu. Bunlardan birisi de 2015 yılında Ortaca’da yaşanmış, Büyükşehir Ulaşım Dairesi’nin Ortaca S.S.23 Nolu Minibüs Kooperatifi’nin araçlarının sefer yapmasına izin vermemesi üzerine şoförler Ortaca Otogarı’nın giriş ve çıkışlarını kapatmış, bölgeye çevik kuvvet polisleri gelmişti. Şoförler yaşanan süreçte Kolukısa’nın kendilerine “silahla tehdit ettiğini” iddia etmişlerdi.
Muğla genelinde ulaşımda dönüşüm, güzergahların yeniden düzenlemesi politikası ile binlerce şoförün hedef tahtasına oturan Kolukısa döneminde Muğla genelinde minibüs şoförleri binlerce liralık cezalar ile karşı karşıya gelmişti. 

SEÇİMLERE 1 AY KALA İSTİFA ETMİŞTİ!

Yerel seçim sürecinin başlamasıyla birlikte Muğla genelinde şoförler, CHP’den yeniden aday olan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün karşısına Alper Kolukısa ile ilgili sert eleştirilerini gündeme getirmişti. Şoförler, Kolukısa’nın kendilerine yönelik yıldırma politikasına dönüşen uygulama ve cezaların talimatını verdiğini belirterek, Osman Gürün’le zaman zaman polemiğe girmişlerdi. Kolukısa eleştirilerin adeta zirveye çıktığı seçimlere 1 ay kala görevinden ailevi sebeplerle istifa etmiş ardından da Ekrem İmamoğlu’nun Belediye Başkanlığı’nın ardından yaptığı Muğla ziyaretinden sonra İstanbul Büyükşehir’de göreve başlamıştı. Kolukısa İETT’nin Müdür Yardımcısı görevinde bulunuyordu.

SAATCI’DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Kolukısa’nın istifasının ardından Muğla Bağımsız Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Behçet Saatcı’dan da açıklama gelmişti. Saatcı kişisel twitter hesabından yaptığı açıklamada, istifayı Muğlalıların oylarına yönelik bir kurgu ve yeni oyun olduğunu belirtmişti. Saatcı’nın twiti şu şekildeydi;
1) Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanı’nın istifası üzerine iki çift lafım var. 
Şoför arkadaşlarımızın mağduriyeti, 59 ay görevde kalan bir kişinin, seçime 30 gün kala görev bıraktırılmasıyla giderilemez, yapılan hatalardan bir tek daire başkanı sorumluymuş gibi gösterilemez,
2) çektirilen acılar, yapılan haksızlıklar unutturulamaz! Mağdur ettiğiniz insanların oy’una yönelik kurguladığınız bu yeni oyun, Saygıdeğer Muğla Halkı’na büyük bir hakarettir. Bu, kontrolü kaybetmenin ve paniğin tezahürüdür. BUNLAR SİZİ KURTARAMAYACAKTIR!

KENT KART’TAN TRİLYONLUK VURGUN İDDİASI

Alper Kolukısa hakkında birde görevi kötüye kullanmak suçlaması ile dava açlıdı. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede aralarında Muğla Büyükşehir belediye Başkanı Osman Gürün’ün de bulunduğu, "görevi kötüye kullanmak" suçlaması ile ilgili olarak 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası istendi. Danıştay Birinci Dairesi, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin talebini yerinde görerek, CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ünde aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında soruşturma izni veren dosyayı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na gönderdi.

İddianamede, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile Genel Sekreter Vekili Hüseyin Daşgın, Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Nayır, Encümen Üyeleri Taner Taşer, Alifer Atasever, Mehmet Arif Yılmaz, Hamdi Alper Kolukısa Ulaşım Dairesi Başkanı Birsen Kocataş Yazı işleri Müdürü Yazı işleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Encümen Üyesi Fehmi Türer eski İmar ve Şehircilik Müdür vekili Encümen Üyesi hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan TCK’nın 257/1 Maddesi gereği haklarında 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezaları isteniyordu.

Davanın Alper Kolukısa ile ilgili bölümünde, Kent Kart olarak bilinen, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçlarında araç takip sistemi kurulması ve elektronik kart kullanılarak tahsil edilmesi işinin, 5393 sayılı Belediye Kanunun 67. maddesinde yer alan "Toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahalli idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir" maddesini yok sayarak hareket ettiği iddia edilmiş, 5393 sayılı Belediye Kanununun 67. maddesinde yer alan düzenlemenin aksine; ilk mahalli idareler genel seçiminin gerçekleştiği 30Mart 2014 tarihi ile bu tarihi izleyen ilk altı ayın sonu olan 30 Eylül 2014 tarihi arasında her hangi bir elektronik kart ihalesi yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Dava, Ekim 2018’de Muğla 3.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlamıştı.

ŞİMDİ İSTANBULLULAR DÜŞÜNSÜN

Muğla’lı gazetecilerden Özcan Özgür kendi facebook sayfasında Kolukısa’nın İETT’nin başına geçtiğini imalı bir yazı ile duyurdu. Özgür yazısında, “İSTANBUL'A "İETT GENEL MÜDÜRÜ HAYIRLI OLSUN" MU YOKSA "ALLAH SABIRLAR VERSİN" Mİ DEMELİ BİLEMİYORUM, EN DOĞRUSU

ADAMIN KIYMETİNİ BİLEMEDİK GALİBA...

MUĞLASPOR'DAN FENERE, BEŞİKTAŞA, GALATASARAYA GİDER GİBİ GİTTİ...

YOKSA BİZİMKİLERİ DOĞRU YERDE Mİ OYNATAMAMIŞLARDI?!

AMA "YAZIK OLDUĞU" KESİN... KESİN DE MUĞLA'YA MI, iSTANBUL'A MI, HERKESE Mİ O BELLİ DEĞİL...” dedi.

Özcan Özgür’ün yazısına ilginç yorumlarda geldi. İşte o yorumlardan bazıları;

-    Muğlayı hacımat yaptı gitti, sayesinde Muğla BB'de oy kaybetti. Tersini savunabilen var mı?
-    İmamoğlu bir muğla ya geldi
Adamın biri ni koydular sırtına taşıyabilene aşk olsun.....
İmamoğlu danışmanları......
Sizin kulağınız sizin hiçmi araştırıp soruşturanınız yok.
Bu işte ENBÜYÜK suçlu sizlersiniz...
O kadar.
-    Alper kardeş orası İstanbul adamın seceresi belki kalabalıktan dolayı bilinmez amma..
Orayıda muğla gibi batırıp çıkarma makamının ve yetkilerinin değerini bil ki muğla gibi emret komutanım uslubunu uygulama...
Ben bu CHP zihniyetini bundan yadırgıyorum. Adamlar ne dese haklı partililer ayrı partiyi yönetenler apayrı bir dünyanın insanları
-    Muğlayı ve biz taşima esnafını bitirdin bay alper allahimda seni bitrsinn
-    Şimdi İstanbullular düşünsün

Alper Kolukısa

Editör: TE Bilişim