Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilişkin soruşturmada 2009 yılında isimsiz ihbarla yakalatılan bir kişinin Ergenekon tutuklusu Hurşit Tolon paşanın sözde tetikçisi olduğu, cebinden ise "Muhsin Yazıcıoğlu'nun uçak şirketinin sahibini araştır, gereğini yap" şeklinde not çıktığı, bu kişinin ise psikiyatri hastası olan Emrah P. olmasına rağmen dosyaya tanık olarak konulduğu ortaya çıktı.

Yazıcıoğlu ailesinin ve avukatların yaptığı şikayet başvuruları üzerine Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 yıldır yürüttüğü soruşturmada FETÖ'nün Yazıcıoğlu suikastını örtüp, olayla Ergenekon dosyası arasında bağlantı kurmaya çalışarak kurmaca ifadelerle kumpas soruşturması yürüttüğü belirlenmişti. Fetullah Gülen'in talimatıyla hareket eden özel yetkili örgüt üyesi savcıların kumpası, o dönem gizli tanık olan şüphelilerin yeniden ifadelerinin alınması ve isimlerinin belirlenmesiyle netlik kazandı.

Dinlenen Beydağı kod adlı gizli tanığın, Ümraniye'de çıkan el bombaları ile Elbistan'da yol kenarında bulunan mühimmatla ilgi kurarak, suikastı Ergenekon soruşturmasına dahil etmeye çalıştığı belirlendi.

GİZLİ TANIK ‘PSİKİYATRİ HASTASI’ ÇIKTI

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen isimsiz ihbar mektuplarından birinde bir kısım üst düzey kamu görevlilerinin olaydan sorumlu oldukları, olayın Maraş Ergenekonuyla bağlantılı olduğu iddiasında bulunuldu. 06 Ağustos 2009'da İzmir Emniyet Müdürlüğü 155 ihbar hattına eşkal veren isimsiz kişi, ‘Emrah P.'nin Ergenekon tutuklusu Hurşit Tolon Paşanın tetikçisi olduğunu', ‘eylem hazırlığı içerisinde olduğunu' öne sürdü.

Yakalanan Emrah P.'nin yapılan üst aramasında el çantasındaki not defterinde "Muhsin Yazıcıoğlu'nun uçak şirketinin sahibinin şirketini araştır, gereğini yap" şeklinde kendi yazdığı not bulunduğu, bu kişinin yakalanmasıyla Yazıcıoğlu'nun ölümünün Ergenekon’a bağlanmaya çalışıldığı belirtildi.

Sabah’tan Halit Turan’ın haberine göre, hakkında araştırma yapılan Emrah P.'nin psikyatri hastası raporu bulunduğu ve buna rağmen soruşturma dosyasına eklendiği tespit edildi. 2013 yılındaki isimsiz bir başka ihbar mektubunda ise, sonradan FETÖ ile irtibatlı olduğu ortaya çıkan Rafet A.'nın da gizli tanık olarak dosyaya konulduğu belirlendi.

TÜM DELİLLER FETÖ’YÜ GÖSTERİYOR

Öte yandan, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçtiğimiz günlerde 17 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame ile Yargıtay’da yargılanan kamu görevlileriyle ilgili hazırlanan mütalaaya ek gönderilen 85 sayfalık delil dosyası, kazanın arkasındaki FETÖ izlerini ortaya koydu.

Yeni Şafak’tan Osman Özgan’ın haberine göre, FETÖ, helikopterin düşmesinin ardından başlatılan soruşturmaya müdahale ederek yönlendirmede bulundu. Buna göre, FETÖ’nün, olaya ilişkin ilk müdahalesi, helikopter enkazına ulaşıldığı ve Yazıcıoğlu’nun sağ bulunduğuna dair asılsız bilgi notu oldu. Söz konusu kirli bilgiyi, FETÖ’nün talimatıyla dönemin Kahramanmaraş İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Dursun Özmen tüm Türkiye’ye yayarken, asılsız bilgi notunun arama kurtarma çalışmalarını aksattığı, enkaza ulaşılmasının engellendiği ve böylece yaşayanların ölecekleri düşüncesiyle zaman kazanılmak istenildiği belirtildi.

GPS PARÇALARI SÖKÜLDÜ

FETÖ’nün olaya ilişkin ikinci müdahalesi ise sivil helikopter enkazından GPS parçalarının sökülmesi oldu. FETÖ’nün yayın kuruluşlarında geniş yer bulurken, Zaman Gazetesi, “İşte helikopterdeki cihazları söken subaylar” şeklinde manşet attı. Söz konusu haberler, yer-konum bilgileri içeren GPS cihazlarını, kara kutu olarak bilinen ses kayıt bilgisi içeriyormuş gibi kamuoyunu etkilemeye ve soruşturmayı örgütün amaçları doğrultusunda yönlendirmeye yönelik olarak değerlendirildi.

TEREYAĞINDAN KIL ÇEKER

Helikopterin kırıma uğramasıyla ilgili örgüt imamlarının kriptolu haberleşme programı ByLock’tan yaptığı yazışmalar da soruşturma dosyalarına girdi. FETÖ’nün Elazığ imamı Mehmet Durakoğlu’nun, “Başıma Yazıcıoğlu hadisesi gelince İzmir’e Barbaros abinin (Barbaros Kocakurt FETÖ Türkiye İmamı) yanına gittim. Büyüğümüz ile görüştük, İstanbul’da toplandık, Elaziz’e geldik, tereyağından kıl çeker gibi kurtulduk” dediği tespit edildi.

DELİL KİRALIK KASADAN ÇIKTI

Kazanın ardında FETÖ’nün olduğuna dair bir diğer önemli delil ise Bank Asya’da kiralık kasada ele geçirilen belgeler oldu. Aydın Özsıcak ve Nusret Memiş’in avukatlığını yapan Mustafa Atalar’ın Bank Asya’nın Elazığ şubesinde bulunan kiralık kasası 2 Mayıs 2017 tarihinde mahkeme kararıyla açıldı. Kasada, Özsıcak’a ait el yazısıyla yazılmış 5 sayfalık savunma dilekçesi ele geçirildi.

KAZA GÜNÜ DİKKAT ÇEKİCİ GÖRÜŞME

FETÖ’nün kazaya ilişkin ilk müdahalesinde rol alan Dursun Özmen’in, Hrant Dink cinayetinin faillerinden eski istihbaratçı Tamer Bülent Demirel ile kazanın yaşandığı günkü irtibatları ortaya çıktı. Özmen’in, Demirel ile 25 Mart 2009 günü saat 16.14’te 206 saniye, 16.22’de 59 saniye, 17.04’te 64 saniye, 23.07’de 72 saniye görüşme gerçekleştirdiği belirlendi.

Editör: TE Bilişim