TEM Otoyolu Tuzla-Orhanlı mevkiinde kamyonlarıyla toplanan bir grup nakliyeci, Ankara istikametinde yolu kapattı. Ankara istikametinde uzun araç kuyrukları oluştu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Ekipler korna çalan nakliyecileri ikna ederek kısa süre sonra yolu trafiğe açtı. Otoyolda oluşan uzun araç kuyruğu, yolun açılmasından sonra normale döndü.  Yeterli park alanlarının bulunmaması ve dijital takograf zorunluluğunu protesto ettiklerini belirten nakliyeciler yetkililerden çözüm yolu bulunmasını istedi.

Cumhurbaşkanına ulaşmak istiyorlar

Doğu Marmara Kamyoncu Kooperatifi Üst Birliği 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek olan karayolları taşıma kanunu ile ilgili toplantısı Sakarya’da düzenlendi. Doğu Marmara Kamyoncu Kooperatifi Üst Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dayıoğlu başkanlığında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)’da düzenlenen toplantıya MHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Levent Bülbül, MHP İl Başkanı Ziya Akar, SESOB Başkanı Hasan Alişan ve ülkenin birçok ilinden kamyoncu katıldı.

"Reis biz çıkmaza girdik. Yük Değil Dert Taşıyoruz" pankartları asılırken, toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi.

“DOĞRU KANAL BULUNMALI”
MHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Levent Bülbül yaptığı açıklamada,“Bu meselelerle alakalı yoğrulmuş bir hayatımız var. Bu sıkıntıları dinleyip de bunlarla alakalı hassasiyetleri anlamamak elde değil. Biz bunları not ettik. Arkadaşlarımız zaman zaman bu meseleleri kooperatif başkanlarımızla müzakere ediyoruz. Ben MHP milletvekiliyim. Fark etmez ben bu konuyu ilk fırsatta Türkiye Büyük Millet Meclisinde sizin sıkıntılarınızı dile getireceğim. Bakanlık nezdinde yapılacak çalışmalar olsun, gerekse cumhurbaşkanına bu konu iletilmesi konusunda imkânlarımız dâhilinde bu meselede sizlerle olmak istediğimi ifade ediyorum. İnşallah bu haklı talepleriniz yerini bulur. Türkiye’de kanunlarımız çok güzel, düzenlemelerimiz çok iyi. Fakat sosyal manada karşılığı olduğu takdirde, uygulandığı takdirde bunlar hüküm ifade eder. Bunlar doğrularda devletimizin bu sorunların, bu problemlerin bilincinde olmadığını bilmek yanlış olur. Mutlaka devlet farkındadır ama bu seslerin doğru bir sesle, doğru bir üslupla, doğru kanallar tercih edilerek ifade edilmesinde de yarar var” dedi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (SATSO), “Karayolu Taşıma Kanunu” ile ilgili olarak, S.S. Doğu Marmara Kamyoncular Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Kartepeli taşıma kooperatifleri de katılım sağladı. Toplantıda konuşan Köseköy Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İbrahim Küçük 2020 yılı itibariyle uygulamaya konulacak olan ‘Taşıma Süresi’ ve ‘Taşınan Malın Teslim Süresi’ konularını ele aldı.

“SİZ ÇETESİNİZ” DİYORLAR!
“Bugün burada Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı kanun düzenlemelerinin taşımacılık sektöründe çalışanları nasıl etkileyeceği konusu görüşüyoruz” diyen Başkan İbrahim Küçük ise; “Siz çetesiniz “ diyor bana 26 senedir yükünü taşıdığım fabrika. “Nasıl çeteyiz?” diyorum, “Siz taşıyabilirsiniz. Gaziantep’e 3.000 TL istiyorlar siz neden 5.000 TL istiyorsunuz” diyor bana. Biz bu işi kime anlatacağımız noktasında bir karar verdik ve Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatmaya karar verdik. Seviyoruz kendisini. Sayın vekillerimizin işi vardır katılamamışlardır. Onları yargılamıyoruz. Siyasete de girmem. Samimiyetle söylüyorum bedeli neyse de öderim. Biz 17 yıldır bireysel kamyoncular olarak Ulaştırma Bakanlığı ve Sanayi Ticaret Bakanlığıyla mücadele ediyoruz. K Belgesi, R belgesi Takograf, 8 saatte gideceksin? 8 saatte nereye gideceksin? Almanya’ya, Romanya’ya, Çin’e gittim araştırdım. Beğenmediğimiz Çin’de bile 1 kg gübrenin kaça taşınacağının taban fiyatı bizim asgari ücret gibi devletçe belirleniyor. Türkiye’de ne oluyor? Türkiye’de Lojistik firmalarının önü kesilmesin diye bu kararlar alınamıyor. O firmada çalışan Lojistik Müdürünün Bakanlıkta adamı oluyor. Biz zor zahmet Ankara’ya ulaşmaya çalışıyoruz. 20 kişiyle gidiyorlar. Önce yemek yiyorlar, ön protokol yapıyorlar. Biz bir araba bulup Ankara’ya nasıl gideceğimizi düşünüyoruz” dedi.

“KOCAELİ SINIFTA KALDI”
Başkan Küçük konuşmasında; “A petrolü bir tane benzin istasyonu açmış. Benim esnafım da gitmiş oradan yakıt almış. Aradan 2 yıl geçmiş. O süslü petrol iki yılda yok olmuş. Bizim esnafı yakalamışlar. Sen iki yıl önce şu istasyondan şu kadar mazot almışsın, ödememişsin diye arabası bağlanmış. Şu anda Kocaeli’de 8 araba petrolün sattığı faturadan dolayı bağlı. Sayıyı bir araştırdım 226 tane. “Sen ye torunun ödesini” geçti. Temel’in fıkrasına döndü esnafın hali. Şimdi biz Sayın başkanlarımla beraber şu mücadeleyi veriyoruz. Yavuz Sultan Köprüsü açılsın diye gece gündüz bekledik. Kurban Bayramı arifesi bedava oldu. Hiç kimseye bir bilgi verilmeden köprü açıldı gidişi 120, dönüşü 146 TL. Bizim fiyatımız zaten 400 TL idi İstanbul’a karşıya mal çektik. Nasıl bu parayı ödeyeceğiz? 4-5 ay bizi kimse dinlemedi. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızdan şunu istiyoruz; “Sayın Cumhurbaşanımız yol yaptı, otoban yaptı, köprü yaptı Allah sizden razı olsun ama şu mevcut köprüden de 12 ile 4 arası geçelim. Yok efendim geçemezsin denmesin! 26 gün işe gitmeyen araba para kazanır mı? Yok. Lojistik oradan alıyor götürüyor. Sarp’tan giriyor Trabzon’u alıp götürüyor. Kocaeli sınıfta kaldı” şeklinde konuştu.

“DERDİMİZİ CUMHURBAŞKANIMIZA ANLATAMADIK”
Herkese derdimizi anlattık ama Sayın Cumhurbaşkanımıza gidip anlatamadık. Biz satıldık. Biz kime satıldık Lojistik firmalarına satıldık. Belki biz de yanlış yaptık. Olayı sahiplerine taşımadan bakanlıklarda hallederiz sandık. Her yerde yer aldık ama olmadı. 850 bin tane kamyoncu yok oluyor. Bu saha yok edilmeye çalışılıyor. Bu sektör yok edildiğinde işsiz sayımızı düşünün? Bize diyorlar ki siz R belgesi, K belgesi alın. 46 Bin TL ile K belgesi aldık. Adam bu işte ayağını kaybetmiş 65 yaşına gelmiş, gelin şu adamın borçlarını silin dedik. Oğluna ve kızına devredebilir dediler sanki veba bulaştırıyoruz. Hans’lar gelecek. Hans diyecek ki şu kadar parayla çalışırsan çalıştırırım seni diyecek. Bu toplantının amacı Sayın Cumhurbaşkanına sorunlarımızı anlatmak. 56 yaşına gelmiş bir kardeşiniz olarak 32 yıldır bu meslekte, 22 yılını kesintisiz olarak kooperatif başkanlığı yapmış bir kardeşiniz olarak bugün bu konuşmayı yapmamıza vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Ulaşması gereken yere ulaşmasını temenni ederek şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: TE Bilişim