Konferans yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Konferansa oldukça yoğun katılımın gerçekleşti.

Eski Kültür Bakanlarından Namık Kemal Zeybek, Konferansın bir bölümünde Yavuz Sultan Selim Hanı anlattı.

Zeybek şu ifadeleri kullandı “Selim padişah doğrudur yeryüzünü gördüğü en büyük mareşallerdendir.

Bu zat hiçbir zaman batı ile savaşmadı. Yani mesele Hıristiyanlarla filan savaşmadı. Hep Müslüman Türklerle savaştı. 

Kiminle savaştı. Şah İsmail, Alevi Müslüman Türkü.  Kansu Gavri Tomanbay da Mısır'ın hakanları, onlar da Sünni Müslüman Türkü.

İşin içinde mezhep falan da yok yani. Bütün her yeri ele geçirmek istiyor. Ama bu arada tarihe dönük ve tarihimizi etkileyen büyük bir yanlış yaptı.

Yanlış şuydu Mısır'dan artık ahı gitmiş vahı kalmış, anlamsız Abbasi halifeliğini aldı getirdi İstanbul'a, yanında da kutsal emanetler diye takım nesneler getirdi ve kendisini de halife ilan etti. 

Etsin ne var bunda.  Halifeliğin bu millete hiçbir yararı olmamıştır. Hiçbir dönemde, Türk'e yararlı hiçbir etkisi yoktur.

Yararı yoktur zararı çoktur. Söyleyeceğim bunun bilinmesini istiyorum. Zararı şu?  Boş getirmedi halifelik çantasını. Onun içine sadece kutsal emanetleri koymadı, beraberinde Eşariliği, Eşari Sunniliği getirdi ve devletin bir anlamda resmi dini yaptı. 

Sen tarihi okumadın mı niye bu kendi tarihinden ders almıyorsun Göktürkleri, Uygurları, Selçukluları, Karahanlılar'ı bilmiyorsan hiç olmazsa üstüne konduğum Roma'nın tarihini bilseydin bunu yapmazdın. Bilmiyor belli yani Fatih biliyordu o bilmiyordu. Bilmediği için Osmanlı'nın çöküşüne sebep oldu.”
 

Editör: TE Bilişim