Netanyahu, 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu kabul edin' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine de 'Erdoğan'dan ahlâk dersi alacak değilim' şekilde yanıt veren Netanyahu'ya Cumhurbaşkanlığı'ndan tepki gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, yaptığı açıklamada, 'Cumhurbaşkanımıza yönelik açıklamaları kınıyoruz' ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı müzakere masasına oturmaya ve barışı konuşmaya çağıran Netanyahu, "Filistinliler ne kadar erken Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanırsa barış o kadar erken gelir" dedi.

Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsrail bir terör devletidir" açıklamasına da yanıt vererek, "Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran'ın uluslararası yaptırımların etrafından dolaşmasına yardım eden, Gazze dahil masum insanları öldüren teröristlere destek veren bir liderden ahlak dersi almaya alışık değilim" ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik açıklamalarını en sert biçimde kınadıklarını bildirdi.

"Uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan, Filistin halkının yüzlerce yıllık vatan topraklarını işgal eden, Birleşmiş Milletler kararlarını sistematik biçimde ihlal eden İsrail'in, öncelikle kendi yaptıklarının hesabını vermesi gerektiğini" vurgulayan Kalın, şunları kaydetti:

"Binlerce masum Filistinliyi katleden, Filistinlilerin topraklarını açık hava hapishanesine dönüştüren bir zihniyetin suçluluk duygusunu bastırmak için ortaya attığı iddia ve suçlamaları ciddiye almak mümkün değildir. İlk kıblemiz olan Kudüs'ü, bir oldu bitti ile işgal devletinin başkenti yapacaklarını sananlar, abesle iştigal etmektedirler. İsrailli yetkililer ülkemize ve liderimize saldırmak yerine Filistin topraklarının işgaline son vermelidir. Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın her yerinde olduğu gibi Filistin'de de hakkın, hukukun ve mazlumların yanında olmaya devam edecektir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada "1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir" demişti. İsrail'in 14 yaşında bir çocuğu gözleri bağlı şekilde gözaltına almasına tepki gösteren Erdoğan, "14 yaşındaki çocuğu 20'ye yakın İsrailli alçak terörist ne hale getirmişler. Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir. Müslüman sıfatı taşıyıp da hala zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor. Biz doğrunun, iyinin rızasına uygun olanın peşinde koşacağız" diye konuşmuştu.

TRUMP, KUDÜS'Ü BAŞKENT OLARAK TANIMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmişti. Trump'ın kararı Filistin ve bölge ülkelerinde tepkiyle karşılanmış, İsrail-Filistin geriliminin fitilini ateşlemişti.

Editör: TE Bilişim