2019 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde 28 kategoride ilk 5'e giren toplam 140 firma ödüllendirildi.
 
Nobel İlaç, 2018 yılındaki ihracatı ile “Eczacılık Ürünleri İhracatı” kategorisinde 1.lik ödülünü almıştı.
 
Nobel İlaç'ın 2019 yılında da artan ihracatı ile yine sıralamadaki yerlerini koruyarak birinciliğe ulaştı.

'Mineral Yakıtlar' kategorisinde de SOCAR Dağıtım birincilik, STAR Rafineri ikincilik ödülünü aldı.

Açıklamada, SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkan Yardımcısı Rıza Bozoklar'ın ödül törenindeki sözlerine de yer verildi.

Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı olan SOCAR Türkiye adına ödülleri almaktan memnuniyet duyduğunu aktaran Bozoklar, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olarak 2019 yılında iştiraklerimiz Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Dağıtım’ın yaptığı toplam 3 milyar doların üzerinde ihracatla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkıyı tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisine rağmen kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bu katkıyı gelecek yıllarda da devam ettirmek en büyük hedefimiz. Bu vesileyle, şirketlerimizin başarısını ödüllendiren Ticaret Bakanlığımıza ve İKMİB yönetimine şükranlarımı sunuyorum."

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Pelister'den açıklama

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, 6 aylık süreçte yaşanan yüzde 13,94'lük kaybı, normalleşme süreciyle birlikte gelecek dönemde hem devletin ihracatçılara sağladığı destekler hem de ihracat pazarlarındaki iyileşme ile artan talep sayesinde kapatacaklarını söyledi.

Pandeminin ikinci bir dalgaya sebebiyet vermeden kontrol altında tutulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Pelister, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kimya sektörümüz, Ekonomik İstikrar Kalkanı destek paketi kapsamında belirtilen mücbir sebeplerden yararlanan sektörler arasına yer almadı maalesef. Buna rağmen teknoloji ve sermaye yoğun sektörümüzde istihdamı korumak adına firmalarımız, ilave maliyetlere katlanarak büyük bir özveri ile üretimlerine ve ihracatlarına devam etti.

Bu yılın başında kimyasalların, temel eczacılık ürünlerinin, kauçuk ve plastik ürünlerin kapasite kullanım oranları ortalama olarak yüzde 73,26 olarak gerçekleşmişti. Sektörümüzün kapasite kullanım oranının nisanda yüzde 68,44 seviyelerine indiğini, mayısta yüzde 67,08 olduğunu, haziranda ise yüzde 68,28 olarak tekrar yükselmeye başladığını görüyoruz. Genel olarak, imalat sanayi kapasite kullanım oranı nisanda yüzde 61,60, mayısta yüzde 62,60 ve haziranda yüzde 66 oldu. Kimya sektörümüz, pandemi etkisine rağmen nisan ayı da dahil olmak üzere imalat sanayi kapasite kullanım oranının üzerinde bir performans sergiliyor."

"Sektörümüz, ülke ihracatından yüzde 11'in üzerinde pay alıyor"

Adil Pelister, kimya sektörünün, son 10 yılda yaptığı toplam 164,61 milyar dolarlık ihracatla ülkeye büyük katma değer sağladığını belirterek, sektörün, ülkenin toplam ihracatından ortalama yüzde 11'in üzerinde pay aldığını söyledi.

Yıl sonu hedeflerini revize ettiklerini aktaran Pelister, "Geçen yılı büyük bir başarı ile, 20,6 milyar dolarlık kimya ihracat rekoruyla tamamladık. Bu yıl için pandemi öncesi hedefimiz 22 milyar dolardı ancak pandeminin ekonomiye ve dış ticarete olan etkilerini göz önünde bulundurarak bunu revize ettik. Geçen yıl yapmış olduğumuz 20 milyar dolar seviyelerini yakalamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Yurt dışında katıldıkları veya milli katılım organizasyonunu yürüttükleri fuarların birçoğunun eylül-ekim sonrasına ve 2021'e ertelendiğini bildiren Pelister, "Bu yıl pandemi koşullarına bağlı olarak eylül ayı itibarıyla yıl sonuna kadar 6 alım heyeti, 1 fuar info stant katılımı, 4 yurt dışı fuar milli katılım organizasyonu yapmayı planlıyoruz. Tabii o zamanki koşullara göre ertelenme ihtimali de bulunuyor." dedi.

Pelister, Kimya 9. Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreni'ni de pandemi koşullarına bağlı olarak 21 Kasım 2020'de gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Editör: TE Bilişim