ABD Başkanı Donald Trump'ın, 1995'te ABD Senatosu'ndan geçen ancak sonrasında her 6 ay bir ABD Başkanları tarafından askıya alınan Kudüs'ün İsrail'İn başkenti olarak tanınmasını öngören yasayı onaylamasının ardından Filistin'de sıcak saatler yaşanıyor.

Birçok dünya ülkesinin tepki gösterdiği kararın ardından, Filistin'de üç gün ulusal öfke günü ilan edilmişti. Ardından Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı yaptı ve Ramallah'taki El Fetih yönetimine 'net bir tavır takının' dedi.

Kudüs'te artan gerilimin ve Filistin tarafından gelen intifada çağrılarının ardından, dünya gözünü Mescid-i Aksa'da kılınacak cuma namazına çevirdi. Bölgede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilirken, namaz sonrasında geniş çaplı gösterilerin olması bekleniyor.

BATI ŞERİA VE GAZZE'DE ÇATIŞMALAR

ABD'nin kararının ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli göstericilerle İsrailli güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 17 kişi yaralandı. Doktorlar yaralananlardan birinin gerçek mermiyle yaralandığı belirtti.

İsrail ordusu, 'olası gelişmelere hazırlık' gerekçesiyle Batı Şeria'ya çok sayıda yeni tabur sevk edildiğini duyurdu.

İsrail Emniyet Müdürlüğü, işgal altındaki Doğu Kudüs ve çevresinde ek polisler görevlendirildiğini, polisin protesto gösterilerine müdahale etmeye hazır olduğunu açıkladı.

İSRAİL JETLERİ GAZZE'Yİ VURDU

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nden İsrail'e iki roket atıldığını açıkladı. Buna karşılık Gazze'deki 2 askeri hedefin vurulduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada Gazze'den İsrail'e atılan roketlerin İsrail topraklarına ulaşmadan Gazze sınırları içine düştüğü ifade edildi.

Gazze'deki Nasır Selahaddin Tugayları, roketleri kendilerinin attığını duyurdu.

İsrail ordusu, roket saldırısına savaş uçağı ve tanklarla karşılık verdi ve "Gazze Şeridi'nde terör örgütlerine ait iki hedef vuruldu" açıklaması yaptı.

Ordu, ayrıca Gazze'den İsrail'e yapılan tüm roket saldırılarından Hamas'ı sorumlu tuttuklarını belirtti.

Türkiye'de Kudüs protestolar

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin pek çok noktasında protesto ediliyor.

ABD'nin Kudus'ü İsrail'i başkenti olarak tanımasının ardından bugün Fatih Camii'nde cuma namazının ardından protesto gösterisi gerçekleşecek. Gösteri öncesi çok sayıda vatandaş ellerinde Filistin bayraklarıyla camiye gelirken, yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ankara'da da Hacı Bayram Camii ile Kocatepe Cami'sinde eylem yapılıyor.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANITI'NDA PROTESTO

15 Temmuz Derneği, darbe girişiminde yaralanan gazilerle birlikte ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nda protesto etti.

EYÜP SULTAN CAMİSİ'NDE PROTESTO

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde Eyüp Sultan Camisi'nde sabah namazını kılan vatandaşlar, daha sonra ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki göstermek için meydanda bir araya geldi.

Ellerinde "Kudüs onurumuzdur", "Kudüs namusumuzdur", "Kudüs istiklal ve istikbaldir" dövizleri taşıyan katılımcılar, sloganlar attı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE GÖSTERİ

İstanbul Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti."Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı gençlik ayakta, Filistin'in yanında" yazılı pankart taşıyan öğrenciler, sloganlar attı.

KONYA

Konya'da sabah namazı sonrası toplanan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Kapu Camisi önünde sabah namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Sık sık tekbirler getiren gruptakiler, "Kudüs İslam'ındır", "Kudüs Müslümanların onurudur" pankartı açtı.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi ve onuru olduğunu söyledi.

Programa, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katıldı.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen "esnaf duası" için bir araya gelen esnaf ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesinin yakınlarındaki iş yerlerinde faaliyet gösteren esnaf, asırlardır süren gelenek kapsamında haftanın iki günü "hayırlı ve bereketli kazanç" için dua ediyor.

Tarihi çarşılar bölgesinde sabah saatlerinde yapılan "esnaf duası"nın ardından, Müslümanların ilk kıblesine ev sahipliği yapan Kudüs için de dua edildi. Bu sırada bazı vatandaşlar gözyaşı döktü.

SÜRYANİLERDEN TEPKİ

Mardin'de yaşayan Süryaniler, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, gazetecilere yaptığı açıklamada, kutsal bir şehir olan Kudüs'ün tüm dinler için önemi bulunduğunu söyledi.

Kudüs'ün bir isminin de barış şehri, selamet şehri anlamına gelen Dar'us-selam olduğunu aktaran Peker, "Gerçekten bu isme uygun olsun, ismine uygun devam etsin. Barış içinde, selamet içinde devam etsin. Kudüsherkes için önemlidir. Birçok peygamber buradan geçmiştir. Birçok dinin kutsal mekanı halindedir. Onun için temenni ediyoruz ki orada sorun çıkmasın." dedi.

Editör: TE Bilişim