15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edile OHAL’in, 2017’de de kaldırılmayacağı öne sürüldü. İddia, Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi’den geldi. 
Selvi bugünkü, ‘Sandık ve seçmen güvenliğine önlemler geliyor’ geliyor başlıklı yazısında, referandum sandığının 16 Nisan’da kurulacağını anlattı. 
Selvi, referandum ve diğer seçim süreçlerinde, bölgede HDP’ye karşı sıkı polisiye önlemler de alınacağını ifade etti. Selvi ayrıca, hükümet kulislerinden edindiği bilgi doğrultusunda, OHAL’in yıl sonuna kadar süreceğini de öne sürdü. Bu durumda, Türkiye toplamda en az 18 ay OHAL ile yönetilmiş olacak. 

Selvi’nin ‘Sandık ve seçmen güvenliğine önlemler geliyor’ başlıklı yazısının bazı bölümleri şöyle: 

… Seçimlere OHAL ortamında gidileceği neredeyse netleşti. Oy kullanılan yerlerde sandık görevlileri ve seçmenlerin dışında kimse olmayacak. 

… Uzak yerleşim yerlerinden oy kullanmak için şehir merkezlerine gelecek olanlarla ilgili organizasyonu devlet üstlenecek. İlgililerle konuştum, yönelttiğim sorular ve aldığım cevaplar şöyle:  -Son ölçümlere göre bölgede HDP ne durumda? HDP’den uzaklaşan kitleler AK Parti’ye döndü mü? 

…HDP, yüzde 10 civarında görünüyor. Parti de yüzde 6-8’lik marjinal bir kesim var. Halk PKK’ya mesafeli, yaşanan olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutuyor ama AK Parti’ye karşı da flu. – Neden flu? Bu aşamada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve OHAL süreci ile yeni bir iklime girildi. 

Türkiye’nin beka mücadelesi verdiği bir dönemde bazı uygulamalar anlayışla karşılanabiliyor. Ancak Kürtlerin bunların farkında olmadığı söylenemez. Dama taşı gibi HDP’lilerin biri alınıp biri bırakılmaya, Ahmet Türk gibi diyaloğa açık bir insan şehir şehir, hapishane hapishane dolaştırılmaya devam ederse bu rüzgâr tersine döner. 

Ankara’daki hava ne yönde? İzlenimim, bu iklimin bir süre daha devam edeceği yönünde. Suriye’deki gelişmeler ile içerideki terör eylemleri süreci zehirliyor. O nedenle PKK ve HDP’nin sürekli baskı altında tutulması hedefleniyor. 

Anayasa değişikliğinin AK Parti-MHP damgasını taşıması Kürt oylarını çok daha önemli hale getirdi. AK Parti, şimdiye kadar Kürtlerin desteğini alamadığı hiçbir seçimi kazanamadı. Bunun farkındalar. AK Parti teşkilatları 1 ay süreyle bölgeyi tarayıp, hazırladıkları raporları Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş’a sundular. 

İklim uygun ama bakalım AK Parti HDP ile arasına mesafe koyan kitleyi yanına çekebilecek mi? OHAL sürecinin yıl sonuna kadar devam edeceği anlaşılıyor. Çözüm sürecinde IRA barışının mimarlarından Jonathan Powell’ın bisiklet örneği verilirdi. Bisiklet örneği bu kez OHAL için veriliyor.
 

Editör: TE Bilişim