FETÖ'nün hain darbe girişimi sonrası 20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL uygulaması sona erdi. İki yıllık süreçte terörle bağlantılı olan 127 bin kişi kamudan ihraç edildi. Yüzlerce kanunda önemli değişiklikler yapıldı. 34 kanun hükmünde kararname yayımlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nin hain darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016 yılında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması kaldırıldı.

İki yıllık süreçte 127 bin kişi kamudan ihraç edildi. Yüzlerce kanunda önemli değişiklikler yapıldı. 34 kanun hükmünde kararname yayımlandı. Bin 431 dernek kapatıldı.

7 kez uzatıldı

20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL, 7 kez uzatıldı. KHK'lar ile en köklü değişiklik, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaşandı. Harp akademeleri ve askeri liseler kapatıldı. Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları da İçişleri Bakanlığı'na bağlandı.

Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı

OHAL kapsamında, gözaltı süresi ilk olarak 30 güne çıkarıldı. Bundan 6 ay sonra ise, bu süre 7 güne düşürüldü. Terör bağlantısı olan belediyelere kayyum atanmasının yolu açıldı. O yetkiyle 94 belediyeye kayyum atandı. Denetimli serbestlik süresi bir yıldan 2 yıla çıkartıldı. On binlerce hükümlünün erken tahliyesinin önü açıldı.

Terör bağlantılı şirketler kayyum atandı

OHAL süresince, kapatılan kurum ve vakıfların mallarınını hazineye devrinin önü açıldı. TMSF'ye de terörle ilişkisi tespit edilen şirketlere kayyum atama yetkisi tanındı.

Darbe girişimine karşı mücadele eden, terör olaylarının etkisiz kılınmasına destek olan sivillere yargı muafiyeti sağlandı. Resmi Gazete'den yapılan "dön" ilanına rağmen 3 ay içinde yurda dönmeyen Türk vatandaşlarının, vatandaşlıktan çıkarılabilmesinin yolu açıldı.

KHK'lar ile günlük hayatı ilgilendiren önemli düzenlemeler de yapıldı. Taşeron işçilerin kadroya alınmasının önü açıldı. Yolcu ve eşya taşımacılığında yılın belli dönemlerinde kış lastiği zorunlu hale getirildi. Evlilik programları kaldırıldı. Terör tutuklularına tek tip kıyafet uygalamasının da önü açıldı. Ancak düzenleme hayata geçirilmedi. Günübirlik kiralanan evlere anında kolluk kuvvetlerine bildirim zorunluluğu da getirildi.

İhraç kararnameleri dahil olmak üzere tüm KHK'lar, Meclis'te de görüşülerek kanunlaştırıldı. Bu nedenle OHAL'in sona ermesi, OHAL kapsamında çıkarılan KHKk'lar ile hayata geçirilen düzenlemeleri geçersiz kılmayacak.

Bir bakışta OHAL sürecinde yaşananlar

FETÖ'nün hain darbe girişimin ardından 20 Temmuz 2016'da çıkartılan ve 7 kez uzatılan OHAL sona eriyor. FETÖ ve diğer terör örgütleri ile etkin bir şekilde mücadele etmenin önünü açan OHAL 2 yıl sürdü. Yayınlanan 34 kanun hükmünde kararname ile 127 bin kişi kamudan ihraç edildi, bin 431 dernek kapatıldı ve 94 belediyeye kayyum atandı. FETÖ temizliği için Harp Akademileri ve askeri liseler kapatıldı. Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına devredildi. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, İçişleri Bakanlığına bağlandı. “Dön” ilanına rağmen 3 ay içinde yurda dönmeyenlerin Türk vatandaşlığından çıkarılabilmesinin yolu açıldı.

Editör: TE Bilişim