Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu,bugünki yazısında bürokraside yaşanan bir sıkıntıyı McKinsey üzerinden anlattı.

“Aman dikkat!” diye uyaran Müderrisoğlu, şu anda kamu yönetiminde rol alan isimlerin tamamına yakınının AK Parti döneminde atandığına dikkat çekerek şöyle bir uyarıda bulundu:

“Bürokratik oligarşiden kurtulma iradesi sonuna kadar muhafaza edilirken devletin işletilmesinde sorumluluk üstlenen kadroların kendilerini değersiz hissetmelerine, küsüp içe kapanmalarına kayıtsız kalınmamalı.”

Aksi takdirde, devletin birikmiş tecrübesinden istifade edilemeyeceğini kaydeden Sabah yazarı, yeni kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası kredibilitesi yüksek çok bürokratımız olduğunu vurguladı.

Oysa Müderrisoğlu, 4 Ekim tarihli yazısında develette hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulamıştı:

Müderrisoğlu’nun bugünki yazısında konuyla ilgili kısım şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin geçiş dönemi yaşandığı için devlet yönetiminde yıllardır görev alan kadrolarda şaşkınlık hakim. Buradaki en büyük risk, geçiş sürecine özgü olayların, sistemin sorunu gibi yansıtılmasıdır ki bunun öncü sinyalleri de gelmeye başladı. Aman dikkat!

Ayrıca, şu anda kamu yönetiminde rol alan isimlerin tamamına yakınının AK Parti döneminde atandığı da hesaba katılmak durumunda. Yani, bürokratik oligarşiden kurtulma iradesi sonuna kadar muhafaza edilirken devletin işletilmesinde sorumluluk üstlenen kadroların kendilerini değersiz hissetmelerine, küsüp içe kapanmalarına kayıtsız kalınmamalı.

Aksi takdirde, devletin yıllara sari birikiminden gerçek manada istifade edilememiş olur. Örneğin, yeni kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası kredibilitesi yüksek o kadar çok bürokratımız var ki... Onların her biri kenardan köşeden çekilip çıkarılıp, aktif katkıları alınabilir.”

Müderrisoğlu’nun 4 Ekim tarihli yazısı:

“Son bir husus da... McKinsey'den alınan danışmanlık hizmetiyle alakalı... Açık söyleyeyim, bunun IMF ile Düyun-u Umumiye iddiasıyla zerrece ilgisi yok. Yeni kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi'nin; harcamaların verimliliği, önceliği ve devlet hizmetlerinin birim maliyetini belirleme çabası ile buna göre kamu mali yol haritası çizme iradesi son derece yerinde bir karar. Uluslararası iyi uygulama örneklerinin yani küresel tecrübenin buraya aktarılmasından daha doğal bir şey olamaz. Mesele o ki bu Ofis, tüm bakanlıkların temsilcileri ile McKinsey elemanlarını bir araya getirmenin ötesinde bilhassa Sayıştay'ın, Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün ve eski DPT'nin deneyimini de ortak paydada buluşturabilmeli. Göreceksiniz, devlette her şey eskisinden farklı olacak!”

Editör: TE Bilişim