Cumhuriyet yazarı Aydın Engin, Erdoğan’ın Erzurum mitinginde bir partilinin dolar hakkındaki sözlerini köşesine taşıdı.

İktidarın dolara karşı başlattığı savaş hakkında daha evvel sosyal medyada bir iktidar yanlısının şu ifadeleri yer almış ve bir hayli güldürmüştü.

“2 ay önce 390 TL’ye 100 dolar aldım, bugün bozdurayım diye gittim, dolar 4.40 oldu deyip elime 440 lira verdiler. Eee hani Türk Lirası değer kaybettiydi, 2 ayda 50 TL artmış paramız.”

Fakat sosyal medyada alay konusu olan bu cümleler, Erzurum mitinginde gerçek oldu.

Engin’in yazdığına göre Erdoaan’ın kuru hafife alan sözlerine, Erzurumlu bir yiğitten cevap geldi:

“Onların bir doları varsa bizim 4 lira 70 kuruşumuz var. Dolarcıların bize yetişmesi için daha 4, 7 fırın ekmek yemeleri lazım.”

Şaka mı gerçek mi bilemedik.

İşte Aydın Engin’in yazısında konuyla ilgili kısım:

“Dün “Yiğidim” Erzurum’da meydana çıktı. Seçim kampanyasının ilk mitingiymiş…

Hem de ne çıkış!..

Her bir cümlesi kara mizah sınırlarını zorlayan bir kükremeydi.

Birkaç örnek ister misiniz?

Reis şöyle buyurdu:

“Biz yapılanı her zaman yapıyoruz, yapmaya devam ederiz.”

Ne demek bu?

Cevap: Hiçbir şey demek bu? Laf kalabalığı bile değil.

Bir örnek daha:

“… Ey diğer adaylar... Çıkıyorsunuz, yok kurmuş murmuş. Ne kuru ya. Hepsi hikâye bunların…”

Ardından devam cümlesini bekledim: “Onların bir doları varsa bizim 4 lira 70 kuruşumuz var. Dolarcıların bize yetişmesi için daha 4, 7 fırın ekmek yemeleri lazım.”

O devam cümlesi ondan değil, mitinge katılmış bir başka “AKP yiğidi”nden geldi.

Eh böyle başa böyle tarak, böyle Reis’e böyle seçmen…

Bitmedi. İzin verin, bir örnek daha aktarayım:

“…Faiz lobisi üzerimize yükleniyor. Boşuna yüklenmeyin. Avucunuzu yalayacaksınız. Ben yalnız bir şey söylüyorum. Yastığının altında doları olan, Avrosu olan kardeşlerim. Gidin paranızı TL’ye yatırın. Yerli paraya yatırın. Bu oyunu hep beraber bozacağız…”

Ne denir bu kafaya?

Mesela “Yemezler reis. Daha önce sana uyduk. 3.90’dan döviz bozdurduk. İki gün sonra dolar 4.21 oldu. Yani alan da kaçan da bir defa olur. Benim dolarımı 3.90’dan kimler kaptı ve o ‘kimler’ benim dolarları birkaç gün sonra 4.21’den satıp cukkasını zahmetsiz doldurdu” dense haksız mı olunur?

Bir de “Yeme bizi Reis” dense. O senin faiz lobisi dediğin aslında küresel kapitalizmin tefecileridir. Nerede dolara acilen ihtiyaç duyan o yüzden istese de istemese de faizleri yükseltmek zorunda kalan ülkeler varsa paralarını oraya yollayıp tatlı faiz gelirleri elde ederler. Ancak getirdiklerini geri alamama kaygısı duyduklarında da dolarlarını alıp daha güvenli limanlara yelken açarlar.

Yani faiz lobisi filan yok, Reis’in ve partisinin bir parçası, bir halkası olduğu küresel kapitalizm ve onun dümenine oturan finans kapital var.”

Editör: TE Bilişim