Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın yargılandığı "casusluk" davasında mahkeme, Kavala'nın tutukluğunun devamına ve istinaf mahkemesi tarafından bozulan "Gezi" ile "casusluk" davasının birleştirilmesine ve tutukluluğunun devamına karar verdi.

Birleştirilen dosyalara 30. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak.

Osman Kavala duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı.

Duruşmayı aralarında milletvekilleri ve konsolos yetkililerinin bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Mahkeme başkanı, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gezi Davası ile birleştirilmesi yönünde muvafakat verdiğini açıkladı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Leyla Alaton'a, Osman Kavala'nın avukatı Deniz Tolga Aytöre "Henri Barkey ile Osman Kavala arasında bir ilişkiye şahit oldunuz mu?" diye sordu. Alaton, "Şahit olmadım. İkisini hiçbir zaman bir arada görmedim de duymadım da" dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen otel çalışanı Osman Ereğli, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece Henri Barkey otelde konakladığını söyledi. Ereğli, üzerinde Pensilvanya yazılı çanı resepsiyona kimin bıraktığını görmediğini beyan etti.

OSMAN KAVALA'NIN SAVUNMASI

Kavala duruşmadaki beyanında, "Olayları ve olguları nesnel biçimde değerlendiren tarafsız bir gözlemcinin, hiçbir dayanağı olmayan ve yasadaki tanımına aykırı biçimde kullanılan casusluk suçlamasının AİHM’in derhal tahliye edilmem yönündeki karını boşa çıkartmak için kurgulanmış olduğunu anlayamaması olası değildir.

Suçlamalara dayanak olacak somut delil yokluğunda, iddia makamı birtakım komplo teorileriyle ve suçlamaları birbirlerinin kanıymış gibi iç içe geçirerek algı yaratmaya, bu şekilde yargıyı yönlendirmeye çalışmaktadır" dedi.

Kavala, "İddia makamının öne sürdüğü iddialar olgusal temelden yoksundur, mantık kurallarına aykırı biçimde suçlamalar arasında irtibat kurulmaktadır. Böyle bir davranış ancak ideolojik yaklaşımla ya da iyi niyet eksikliği ile açıklanabilir. Amaçlanan, suçlu olduğum algısının canlı tutulması için ancak tutukluluk halinin kesintisiz olarak devam ettirilmesidir. Yani, kamu yetkisini ve yasa maddelerini amaçlarına aykırı biçimde kullanarak, özgürlüğümün keyfi biçimde kısıtlanmasına gerekçeler yaratmaktır; özgür yaşama hakkımın gasp edilmesine yönelik sürekliliği olan bir eylemdir. İstinaf Mahkemesi’nin bu duruşmadan kısa süre önce, iddia makamının talebine uygun olarak Gezi davasındaki beraat kararlarını bozması ve birbirleriyle ilişkisi olmayan insanların farklı edimleriyle ilgili davaların birleştirilmesi yönünde aldığı karar, Gezi protestolarıyla ilgili siyasi nitelikli iddiaların gündemde tutulmasına hizmet edecek ve mahkemenizin yetkisizleştirilmesi yoluyla çökmekte olan casusluk suçlamasının ömrünün uzamasına, buna dayandırılan tutukluluğumun kesintisiz devamına imkân sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Kavala şunları kaydetti:

"Geçen zaman paralel bir cezalandırmaya dönüşen bu hukuksuz uygulamanın vahametini sıradanlaştırmamakta, daha da arttırmaktadır. Özgürlüğümden mahrum yaşadığım her geçen gün benim için daha da önemki bir kayıp haline gelmektedir."

Alaton, darbe günü yurtdışında olduğu iddialarının yalan olduğunu söyledi. Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, bu davanın istinaf mahkemesince beraat kararları bozulan Gezi Davası ile birleştirilmesine karar verdi. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 20 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık Osman Kavala, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katıldı. Duruşmada izleyici olarak Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala, milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ahmet Şık ile bazı yabancı ülke konsolosluk ve büyükelçilik temsilcileri hazır bulundu.

LEYLA ALATON TANIK OLARAK DİNLENDİ

18 Aralık'taki ilk duruşmada dinlenen tanık işadamı Cem Fadıl Bozkurt, 15 Temmuz darbe girişimini Henri Barkey'in bir hafta önce İshak Alaton'a haber verdiğini, Alaton'un da ailesini Amerika'ya gönderdiğini öne sürmüştü. Bu ifade üzerine mahkeme, İshak Alaton'un kızı Leyla Alaton'un tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Bugünkü duruşmada Leyla Alaton tanık olarak ifade verdi. 

"İDDİA YALANDIR"

Henri Jak Barkey ve Osman Kavala'yı da tanıdığını belirten Leyla Alaton, "Cem Fadıl Bozkurt şirketimizde genel müdür ve hissedar olarak görev yapmaktaydı. Mart 2015'de dolandırıldık ve şirketlerimizde büyük bir soygun olduğunu fark ettik. Bunun üzerine Cem Fadıl Bozkurt ile yollarımızı ayırdık. Kendisiyle darbe girişiminden önce iş ilişkimizi bitirdik. Ancak iftiralarına her fırsatta devam etmektedir. Kendisiyle hiçbir ilişkimiz kalmadı, ceza davamız sürmekte. Darbe girişiminin yaşandığı gün İstanbul'da, İngiliz Konsolosluğu'nda bir davetteydim. İddia yalandır" diye konuştu. Babası İshak Alaton'un, Osman Kavala'nın babasının yanında iş hayatına başladığını söyleyen Leyla Alaton, "Osman Kavala babamın çok sevdiği genç dostlarından biriydi. Açık Toplum Vakfı'nda beraber çalıştılar. Babam gençleri severdi, yurt dışından gelen işadamları ve konsoloslar babamın ofisine uğrardı" dedi. Leyla Alaton, babasının hatırasını yaşatmak için kısa bir süre Açık Toplum Vakfı'nda çalışma yaptığını belirterek, "Babam öldükten sonra çok kısa bir süre ilgilendim, iki kez toplantılarına gittim. Sanırım Suriyeli çocuklara defter, kitap teminiyle ilgiliydi. Bir fark yaratamayacağımı düşündüğüm için ayrıldım. Daha çok kadın derneklerine destek verdim" dedi. 
Osman Kavala'nın avukatının, "Osman Kavala ile Henri Barkey arasında süreklilik arz eden bir ilişki var mıydı? Beraber gördünüz mü?" sorusu üzerine Alaton, "İkisi de ayrı ayrı babamın gördüğü genç insanlardı. İkisini hiç bir arada görmedim. İkisiyle de samimiyetim yoktur" diye yanıtladı. Alaton, ifadesinin ardından avukatıyla birlikte adliyeden ayrıldı. Duruşmada, olayın geçtiği Büyükada'daki otelin çalışanları da tanık olarak dinlendi.

KAVALA'NIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Daha sonra savunması sorulan Osman Kavala, "Kurgulanmış, sanal bir suçlamadan dolayı 39 aydır tutuklu bulunuyorum. Gezi olaylarına ve 15 Temmuz darbe girişimine destek vermekle suçlanıyorum. İddia makamı iki olayla ilgili bağlantı bulamamıştır. Gezi davasından beraat ettikten sonra yeniden tutuklandım" diyerek tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanık Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bu davanın İstinaf Mahkemesi'nce beraat kararları bozulan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Gezi Davası ile birleştirilmesine hükmeden mahkeme heyeti, tanık Cem Fadıl Bozkurt hakkında yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunması hususunun dosyanın birleştiği 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirilmesine de karar verdi.

Editör: TE Bilişim