Koronavirüs salgını ve artan dolar kuru otomobil fiyatlarını bir hayli yükseltti. Araç almayı düşünen vatandaşlar gözü kulağı otomobil fiyatlarında beklenen düşüş haberlerine kilitlendi.

OTOMOBİL SEKTÖRÜN DE DE GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Otomobil sektörü temsilcileri 19 Kasım'da Merkez Bankası'nın alacağı kararın otomobil fiyatlarında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Merkez Bankası'nın perşembe günü aşacağı muhtemel faiz artışı kararının dolar kurundaki sert hareketlerin önüne geçeceği belirtilirken otomobil fiyatlarında da düşüş bekleniyor. Merkez Bankası'nın alacağı kararla 7.50 lira seviyelerinde dengelenmiş bir dolar kuru otomobil markalarının daha rahat önünü görmesini sağlayacak.

OTOMOBİL FİYATLARI NE KADAR DÜŞECEK?

Türkiye'deki ekonomi yönetimindeki üst düzey değişikliler ve Erdoğan'ın "acı reçete" açıklamaları Merkez Bankası'nın PPK toplantısından çıkacak faiz artış kararı beklentisini artırdı. Beklentiyle 8.52 lira seviyelerinde olan dolar kuru, 7.60 TL seviyelerine kadar gevşerken. Beklentinin üzerinde gelebilecek bir sert faiz kararı artış kararı dolar kurunu daha da sert düşürebilir. Otomobil sektörü temsilcileri dolar kurundaki geri çekilmeyle otomobil satış fiyatlarına da yüzde 10 - 15 civaranında bir düşüş yaşanacağını öne sürdüler.

Sektör temsilcileri konuyla ilgili şunları söyledi

Otomobil fiyatlarının durumunun sadece markaların stok durumuna bağlı olduğunu belirten Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu "Hangi kur seviyesinden kaç adet ithal ettikleri bu noktada önemli olacak. Ve tabii ki, geçmişte ne kadar zam yaptıkları ve hangi kur seviyesine göre fiyat ayarlayabildikleri de etkili bir unsur olacak.” dedi.

Konuyla ilgili bir diğer açıklamas ise Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu'ndan geldi. Şahsuvaroğlu dolar kurundaki sert yukarı yönlü hareketlerin 2020 yılı içerisinde aynı oranda araç fiyatlarına yansıtılamadığını ifade ederken "Ancak son zamanlarda yaşanan düşüş markalar tarafından fiyatlara yansıtılmaya başladı. Ayrıca, kısa vadeli kurdan kaynaklı marjın yılın sonuna planlanan satış kampanyalarına kaynak olabileceğine inanıyorum. Yılın son iki ayında hem düşük faizli satış kampanyaları hem de fiyat düşüşleri görebileceğiz.” diye konuştu.

Garenta ve ikinciyeni.com’un Genel Müdürü Emre Ayyıldız ise “Sıfır araç ve ikinci el piyasasında gözler kurun seviyesine odaklanmış durumda. Kur buralarda stabil hale gelirse, o zaman markalar daha rahat adım atabilecek. Markalar liste fiyatını düşürmese de cazip kampanyalarla fiyatları aşağı çekebilirler. Bu durum ikinci el piyasasına da yansır. İkinci el sektöründe de fiyatlar yılsonuna kadar yüzde 15’e kadar düşebilir.” iddiasında bulundu.

Editör: TE Bilişim