“Hepsiburada Yazar Söyleşileri” kapsımda sorulara cevap veren Ortaylı, Osmanlıda Türkler üstün tutulur muydu? Osmanlı padişahları neden Türklerle evlenmezdi? Osmanlıda Türkler ezilir miydi? Kıbrıs Türkleri? Kösen Sultan, Osmanlı ve Türkmenler, Osmanlı Türkleri ezdi mi? Gibi sorulara cevap verdi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı şunları söyledi:

"Türk diye küçümseme, Türkmen’dir. Türkmenler başıbozuktur, itaat etmezler kolay kolay, Hadise çıkarırlar, bizim Toros Türkmenleri. Onun için onları çokça Kıbrıs'a sürdüler.   Kıbrıslılar, Fenikeliyiz falan diyor. Maalesef öyle değiller. Tam tescilli Türkmenler.

 Bir şey vardır yani halk takımını idareciler bazalde sevmiyor itaat etmediği takdirde onun adı Türk oluyor.

Bundan böyle kalkıp ta ırki mücadele malzemesi falan çıkaramazsın.

Çünkü Türk İmparatorluğu'nda o tip bir mücadele yok. Bugüne kadar da olmadı. Aklını başına toplarsa millet gene olmaz.

Osmanlı padişahlarının kendilerine eş olarak Türk kadınlarını seçmemesinin özel bir nedeni var mıydı? Ve bu irade Osmanlı Devleti'nin herhangi bir şekilde olumsuz olarak etkiledi mi?

Etkilemez. Bunlar benim çocukluğumda, böyle teoriler vardı. Elin Rus karıları girdi bitirdi imparatorluğu. Sözleri koca karı dedikodusu bunlar. Şöyle bir gerekçe var. İlk başta evleniyordu bizim hükümdarlar, hanedanlarla. Bu çok uzun zaman sürdü. Kanuninin babası olan Yavuz’a kadar sürdü. Ama bu hanedanlarla akrabalık iyi olmuyor. İktidar bölünüyor. Yani Avrupa tarihin de evlilikler arazi kazandırıyor. Avusturya’da olduğu gibi.

Onun kendime getirdi problemlerde var. Unutma İspanyol veraset savaşları çünkü Fransa sonunda kazanacak kendininkini dayattı Avusturya veraset ona ait oldu, o da başka veraset savaşı.

Bunlar olan şeyler, hem evleniyorlar sonra kavga çıkıyor. Alma yerine bazen oluyor.

Biz de öyle şey olmaz.  Bütün mesele bu güzel güzel kızlar, zekiler.

Müze müdürüyken Kissinger ziyarete gelmişti. O çok zeki bir adamdır. Hiç öyle Trump’a falan benzemez. Alman eğitimli çok enteresan bir adam. Bana soru sordu dedim ki yani “Biz de dedim biliyorsunuz,  padişahlar böyle halktan güzel zeki kadınlarla evlendiler. Onun için biz de hemofili hanedanları yok dedim.  Buna çok güldü. Bunu kendi de kabul etti.  

Bu olmaz ama Harem’in içinde kendine göre bir dengeler dengesizlikler her zaman olur.

Bu böyle abartıldığı kadar da değil yani. Bazıları var, neredeyse 19. yüzyılın tarihini bile böyle yazacak. 18'de böyle yazılmaz.  Kösem, naibeydi,  oğlunun naibesi. Küçük çocuk o zaman.  

Sonra aynı şekilde talih devam etti. Tarhan oldu.  Ama Kösem gibi olmadı çocuk büyüyünce. Devletlulara verdi. 4. Mehmet maalesef ehil bir hükümdar değildir. Ondan sonra onun gelini olan

Gülnuş Emetullah Sultan, tavsiye üzerine o da karışmadı devlet işlerine. Ne kocasının nede  iki oğlunun. Yani 2.Mustafa’da 3. Ahmet’de onun çocukları. Bir de uzun vade sultanlığı var Üsküdar’daki böyle bir şey olmadı. Yani demek ki bu şeyleri bazen abartmayın.  Muharrem işlerini falan. Olayları çok iyi tahlil etmek lazım.  Mesela Filiz Hanım bakmıştı 14 bin aç kaldı Kösem öldüğü zaman. İstanbul'da bir sürü aç sefil insan var. Fakir onları besleyeyim”

Editör: TE Bilişim