Habererk/ Lokman Happani/ Kilis

Erdoğan Suriye’deki terör örgütlerinin kökünü kazımak ve Türkiye sınırından uzaklaştırmak için cumhuriyet tarihinin en büyük askeri yığınağını Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa sınırına yaptı. 

YPG/PKK'nın elinde bulunan Suriye’nin petrol yataklarından çıkan mazotlar Fırat Kalkanındaki  başta Azez olmak üzere, El Bab, Çobanbey  ve Cerablus bölgesine tankerlerle taşınıyor. Burada litresi 3 liradan satılan mazot, Türkiye'deki tırlar ve bazı izin verilen araçlarla taşınmaya başlandı. 

Kilis Valiliği tır başına 100 Litre girişe izin veriyor 

Suriye’ye  yük taşıyan tır sahiplerinin tırlarının çıkışında kontrol ediliyor. 
100 litre mazotun haricinde çıkış izni verilmiyor. 
Oysa Irak’a yük taşıyan tırların  550 litre mazot getirme hakkı buluyor. Irak Petrolü, Irak merkezi hükümetinin elindeyken  Suriye’de tek petrolün çıktığı ve rafinerinin bulunduğu bölge Haseke Deyrizor ve Rakka YPG/PKK’nın kontrolünde bulunuyor. 

YPG’ ve PKK’dan gelen mazotlar  Kilis ve Gaziantep içersinde 4,4 liraya satılırken YPG’PKK mazottan gelir elde  ediyor. 

Kilis valiliğinin izin verdiği araçlar özel depolar yaptırdılar 

Kilis Valiliği Azez, Çobanbey ve El Bab bölgesinde iş yapan sivil firmalara ait araçlar mazotun ucuz olmasından dolayı depoları sanayi bölgesinde geniş depo yaptırarak gümrük kapılarından giriş ve çıkışlarını aranmaksızın yapıyor.  40 litrelik depo yerine 100 litre depo yaptıran sivil  araçlar getirdikleri mazotları Kilis Merkez’de satıyor.

Fırat Kalkanı Bölgesinde petrol kuyusu bulunmuyor

Suriye  topraklarında  petrol kuyuları ile rafineri YPG/PKK’nın elinde bulunan Deyrizor, Haseke ve Rakka kırsalında bulunuyor. Buradan çıkan petrol  rafineride işlenerek, gerek Suriye devletine  gerekse diğer yerlere satılıyor . 
Son olarak ise Fırat Kalkanıyla ÖSO’nun eline geçen bölgelere bazı çıkar unsurları tarafından tankerlerle mazot ve benzin getirilerek ucuza satılmaya başlandı. 

Fırat kalkanı bölgesinde hiçbir petrol kuyusu bulunmadığı gibi rafineride bulunmuyor.  

Editör: TE Bilişim