Dünyanın en güçlü adamlarından biri olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, akıl oyunları ile Çeçenistan'da bulunan özgürlük yanlısı halkı nasıl çevirdi? Putin bu akıl oyunları ile Çeçenleri nasıl bitirdi? Rusya ile birlikte Çeçenlerin mücadeleleri, Şeyh Şamil'den Cahar Dudayev'e ondan da Şamil Basayev'e ve en son da Ramazan Kadirov ile değişen Çeçenistan…

Çeçenler Sovyet Rusya dağıldığında 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Artık kendi kendilerini yönetebiliyor ve resmi bir devlet haline geliyorlardı, kendi liderlerini seçip halkı yönetiyorlardı. Başta zayıflayan Rusya buna karşın pek bir varlık gösteremedi. Fakat Çeçen topaklarının inanılmaz stratejik öneminden ve çok zengin yer altı kaynaklarından özellikle de petrolden dolayı Rusya buna daha fazla dayanamadı ve Çeçenlere karşı harekatlar başlatıldı.

Büyük Çeçen mücadelesi tekrar ediyordu. Tarihte birkaç kez bağımsız olup her seferinde Rusların işgaline maruz kalan Çeçenleri tekrar karanlık günler bekliyordu. Ruslar 4 bine yakın asker 100 den fazla zırhlı araç ve onlarca tankla Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye girmek için yola çıkmıştı. Rus Savunma Bakanı hiçbir direniş ile karşılaşmayan ordusuna bakıp büyük bir kibirle 2 saatte Grozni'yi alacağız diyerek açıklama yaptı. Her şey Rus ordusunun Grozni'ye girmesi ile başladı.

Çeçenler büyük bir zeka ürünü olan planlarını binlerce Rus askerlerine karşı uygulamaya sokup neredeyse tüm zırhlı araçları ortadan kaldırdı. Ruslar 2 bin kayıp ve 2 bin esir vermişti. Tüm tankları da tamamen yok olmuştu. Bu Ruslar için 2. dünya harbinden sonraki enen büyük hezimetti. Ruslar için gerçek bir kabustu. Artık bu şehre yaklaşmak büyük bir cesaret isteyecekti.

Çeçenler son 50 yılda Ruslarla büyük harpler yaşadı. Birçoğunda dünyayı şok edecek seviyede inanılmaz zaferler elde ettiler. Bu zaferlerin bu kadar büyük sayılmasının en büyük sebebi Çeçenlerin sayısının Rusların 100'de 1'inden az olması ve buna rağmen Rusları perişan etmeleridir.

Putin

Şeyh Şamil'in destansı mücadelesi filmlerde bile görünmeyecek şekilde muazzamdı. Daha sonra modernleşen dünya ile beraber Çeçenlerde yeni dünyaya ayak uydurup teknoloji ile aklı birleştirerek tekrar Rusları darmaduman etmeye başladı. Rusların 2. dünya harbinden sonra en büyük ve en ağır kayıpları Çeçenlere karşı oldu.

Dünya bu olayı konuşuyordu. Ruslar adeta çıldırmıştı. Rusya tarihte defalarca ders aldığı Çeçenlerden tekrar bir ders almıştı. Bu tarihten sonra Rus ordusu çok büyük bir güçle tekrar tekrar bölgeye girdi. Her seferinde büyük yıkımlar oldu. Çeçenlerin 20 yıl önce 1 milyondan fazla nüfusu vardı. Ruslarla olan mücadelesinden dolayı birçok insanını kaybeden Çeçenistan, 10 yıl sonra nüfusunu 200 bin kadar düşürmüştü.

Ruslar Çeçenler ile olan mücadelenin böyle gitmeyeceğini iyi biliyordu. Tam bu noktada Rus tarihinde damgasını vuracak olan biri çıktı. Vladimir Putin. Rusların en güçlü liderlerinden biri. Günümüzde dünyanın 1 numaralı güçlü insanı olarak görülen Putin, bir Rus istihbarat elemanı idi. Rusların gizli servisi FSB'nin başında olan Putin, Çeçen direnişine farklı bir boyut kazandırdı. Önce ülkede pek çok olay yaşandı. Bir çok bombalı patlamalar meydana geldi. Ruslar yüzlerce insanını yitirdi bu olaylarda. Yıllar sonra bunların bazılarının Putin'in gizli servisinin emri ile Çeçenlere karşı elini güçlendirmek için bilinçli hazırlandığı ortaya çıkacaktı.

Bir çok rehine olayı yaşandı. Rus halkı hastane, okul ve tiyatroda insanların rehin alındığını ve Rus askerlerinin çok kaba bir şekilde mücadelesi sonucu onlarca rehinenin canından olduğunu acı bir şekilde TV ekranlarından izleyecekti. Bu onların sabrını taşırmıştı. Halbuki Putin, adım adım planını uyguluyordu.

Rus şovenizmine yönelmek ve Çeçenlere karşı sert saldırılar yapmakta olan Putin, bu milletçi hisleri dalgası sonucu Rusya devlet başkanlığına yükselecekti. Putin, Çeçenlere karşı politikası sebebi ile zamanla ülke içerisinde inanılmaz bir güç kazandı ve karizması arttı. 2000 yıllarına gelindiğinde Putin artık Rusya'nın yeni lideri idi. Çeçenlerle artık asker kaybetmeyerek mücadele edilebileceğini çok iyi biliyordu. Çeçen mücahitlerinin hasta olan Kadirov'a yöneldi.

Çeçenlerin yaşamına, kültürüne, inancına tamamen ters olan Ahmet Kadirov'u ülkenin başına getirdi. Çeçenler, Rusya'ya bağlı bir özerk devlet halindeydi. Çeçenler bu duruma daha fazla dayanamadı. Bir gün bir stadyumda Çeçenlerin ülkenin liderini stat ile beraber havaya uçurdu. Putin bu olayı öğrendiğinde hiç zaman kaybetmeden önlem aldı. Putin'in bu kadar acele etmesinin nedeni sonradan çok iyi anlaşılacaktı.

Ramazan Kadirov Görevde

Kadirov ailesinden Ramazan Kadirov'u eşofmanını bile çıkarmasına fırsat vermeden apar topar ülkenin yönetim binasına getiren Putin, dünya kamuoyuna Kadirov'u Çeçenlerin yeni lideri olarak tanıttı. Putin böylece Çeçenistan bağımsızlığı için mücadele veren Çeçenlerin önünü tamamen kesmişti. 

Kadirov ülkesi için gerçek bir haindi. Dindar bir ülke olan Çeçenistan'da alkol kullanan ve geceler düzenleyen bir liderdi. Yıllarca mücadele veren Çeçenler için oldukça acı bir bilanço idi. Bu durum halen daha Çeçenler için devam etmektedir. Akıllıca oynayan Putin, Kadirov'u halkın gözünde parlatmak için kesenin ağzını iyice açmıştı. Kadirov'a milyonları gözünü kırpmadan aktaran Putin, bu sayede çok önemli bir şeyi elinde tutacaktı.

Kadirov, ülkenin dört bir yanını imar etmeye refah seviyesini arttırmaya ve ülkeyi kısmen geliştirmeye başladı. Gökdelenler bile diken Kadirov, Çeçenlere her şeyi verse bile bir şeyi asla vermeyecekti. Bağımsızlık…

Putin

Çeçenler, milli benliklerinden uzaklaşmaya ve değerlerini kaybetmeye başlıyordu. Dünyaca ünlü Hollywood yıldızlarını ülkeye getirip partiler düzenleyen bu şahıs Putin için ben onun emrinde sadık bir neferim ve Putin için ölmeye hazırım diyecek kadar alçalıyordu. Türkiye, Rus uçağını düşürdüğünde bu şahıs ülkemizi tehdit etmiş.

Türkiye bir zamanlar el altından Çeçenlere ciddi destekler vermişti. Fakat Putin, akıl oyunları ile bunu da tamamen engelledi. Türkiye, Çeçen mücahitlerini koruyup yardım ettiğinde Putin bu seferde PKK'ya yardım etmeye başladı. Bu sebepten dolayı Türkiye'de Çeçenlere olan yardımı kesmek zorunda kaldı.

Putin, 500 kişilik Çeçen mücahitlerinin listesini vererek Çeçen direnişini tamamen yıkmak adına bunların öldürülmesini istemişti. Kadirov'un sadece şahsına ait 5 bin koruması olduğu iddia ediliyordu. Çeçen mücahitlerini tek tek yok eden Kadirov, kendi ülkesini dinamit ile patlatmış bulunmaktaydı. Kadirov, Rusya Suriye'ye girdiğinde iki tabur askerini Putin'e destek olarak göndermişti. Putin, yüzlerce yıllık destansı Çeçen direnişini 10 yılda kırmayı başarmıştı.

Artık ne Ruslara saldırıp binlerce Rus askerini temizleyen Çeçenler var ne de bağımsızlık isteyen bir ülke var. Putin'in Rusya'nın başına geçmesinde önemli bir sıçrama tahtası olan Çeçen mücadelesi artık büyük bir yara almıştı. Putin yıllar sonra Müslümanlarla aynı masaya gülerek votka bile içti. 

Editör: TE Bilişim