Zekat ve fidye hakkında merak edilen sorular ve cevaplar şu şekilde:

Halil Metin: Vekil aracılığıyla zekatımı muhtaçlara gönderebilir miyim?

Hasan Çınar: Evet, gönderebilirsiniz. Malı vekile teslim ederken zekata niyet etmek gerekir. Fakire zekatı teslim ederken vekilin de ayrıca niyet etmesi gerekmez. Vekilin kendisine teslim edilen zekat mallarını karıştırması caiz değildir. Ancak mal sahiplerinin rızası varsa karıştırarakta muhtaçlara dağıtabilir, caizdir. Mal sahibi vekile   “Şu şahsa vermeni istiyorum” derse, o belirlenmiş şahsa vermek en doğru olanıdır.

Halil Metin: Fidye niçin verilir? Miktarı ne kadardır? Kaç kişiye verilir?

Hasan Çınar: İhtiyarlıktan veya iyileşme ümidi olmayan bir hastalıktan dolayı tutulamayan oruçların ilerde kazası yapılamazsa bedel olarak fidyesi verilir. Eğer oruç tutacak sağlığa kavuşursa fidye vermiş olsa bile orucu tutması farzdır. Bu durumda verdiği fidye ise sadaka olur. Kişi fidye vermeden vefat ederse bıraktığı mirastan borçlar çıktıktan sonra geriye kalanın üçte biriyle ödenir. Yetmezse varislerin insafına kalmıştır. Fidyeyi verip vermemekte serbesttirler. Bu gibi işleri ölüm sonrasına bırakmamak gerekir. Ölüm her an gelebilir. Bu konuda vasiyet etmek iyi olur. 
Bir fidye bir fitre miktarıdır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu titiz bir çalışmayla, her yıl fitre miktarını tespit eder. Fidye bir kişiye de birden fazla kişiye de verilebilir. Fidye, kendilerine zekat verilen fakirlere verilir.
Selam ve hürmetlerimle…

Editör: TE Bilişim