Doğum tarihi bile net değil, Güney Kore'ye göre 1987, ABD'ye göre ise 1989. İlk kez geçtiğimiz yıl Mart ayında konuşan Kim Yo Jong, hem Batı hem de Asya basını tarafından, açıklama yapmanın ötesinde yeni dönemdeki gerilim politikasının mimarı olarak gösteriliyor.

Kız kardeş, Kuzey Kore'de Kim ailesinin en yüksek siyasi pozisyona sahip kadın üyesi olmasının yanı sıra böylesine kilit bir konumda kalmasına izin verilen ve hatta devlet medyasında adından bahsedilen az sayıdaki kardeşten birisi.

Aralarında yalnızca ateşkes bulunan, teknik olarak onlarca yıldır savaş halindeki Kuzey ve Güney Kore arasında gerçekleşen patlama, dünyanın gözünü bir kez daha sınıra çevirmesine yol açtı.

Silahsızlandırılmış bölgeye asker gönderme tehdidini savuran Pyongyang yönetimi, Güney Kore ile barış görüşmelerinin koordine edilmesi için kurulan irtibat ofisini ise patlatarak imha etti.

Reuters haber ajansı, Kuzey Kore'nin Seul'den gelen özel elçi gönderme teklifini bu sabah reddettiğini ve sınıra yeniden asker sevk edeceğini duyurdu.

Resmi haber ajansı KCNA, Güney Kore lideri Moon Jae-in'in ulusual güvenlik danışmanı Chung Eui-yong ile gizli servis başkanı Suh Hoon'u Pyongyang'a göndermeyi teklif ettiğini bildiriyor.

Söz konusu teklifi reddeden isim ise, oldukça dikkat çekici: Kim Yo Jong. Kuzey Kore lideri Kim'in kız kardeşi, Güney'den gelen 'şeytani ve münasebetsiz teklif'in kesinlikle reddedildiğini söyledi.

Kim Yo Jong, hafta sonu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Kore ile ilişkilerin kesilmesi için 'tam zamanı' olduğunu söylemişti. Aynı açıklamada, Güney Kore'yi 'düşman' olarak tanımlayıp bundan sonraki hareketin ordudan geleceğini ilan etmişti.

Bir başka KCNA açıklmasında ise, Kim Yo Jong Güney Kore lideri Moon'a ateş püskürdü. Kim, Kuzey ve Güney Kore arasındaki anlaşmaların 'Moon'un boynuna ABD dalkavukluğu halkasını geçirmesi nedeniyle' başarısız olduğunu söyledi:

"İmzaladığımız anlaşmanın mürekkebi kuramadan, efendisinin baskısıyla Güney Kore-ABD çalışma grubunu kabul etti."

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı ise, Koreler arası iş birliğinin simgesi olan Diamond turizm projesi ve Kaesong sanayi kompleksi için ayrılan bölgelere yeniden asker konuşlandırılacağını duyurdu.

Editör: TE Bilişim